8 tipp, hogy készülj időben a karácsonyra, hogy elkerüld a frászt

Valljuk be, a karácsony őrületté tud változni a 24-ét megelőző hetekben – most pár tippel segítünk tisztábban látni, hogy ne tolódjanak fel az ünnepi teendők!

December eleje van, legtöbben már bőven a karácsonyra készülünk. Tanulva a korábbi évek tapasztalataiból, sietségéből, és holtfáradtan szentestézésből, arra jutottam, idén minden másképp lesz. Időben megszervezve, kevesebb szorongással, sokkal több spontaneitással.

1. Ne akarj túl sokat

Annyira túlgondoltam mindig az ünneplést – mit vegyek fel, mi legyen a sokfogásos menü, rendeljek vagy süssek, ha rendelek, az milyen már, idén vega menüt is kell főznöm, nem kéne túlgondolni az ajándékozást, de túl “kicsi” ajándék se jó, na ez volt az a kör, amiről idén eldöntöttem, hogy nem kezdem meg. Határozott, egyszerű döntéseket hozok, máskülönben még szilveszterkor is heverni fogom nemcsak az év végi hajtást, hanem az ünnepek körüli stresszelést, hogy minden tökéletes legyen. Nem lesz az, és paradox, hogy így lesz mégis az :)

2. Menütervezés

A menü tervezgetése engem nagyon jó érzéssel tölt el mindig, már most nézelődöm a receptek között, különösen, hogy idén valamilyen vega karácsonyi finomsággal is elő kell állnom. A töltött káposzta nálam alap, ha kell, délben-este eszem akár egy hétig is. Ehhez mindig szenteste előtt pár nappal szerzem be a káposztát, kolbászt, sonkát, és 22-e körül főzöm meg.

Hogy miért főzöm meg előbb a töltött kápit?

Így pont áll 1-2 napot fogyasztás előtt, mert úgy az igazi, és természetesen vödörnyi házi tejfölt is hozok mellé a kedvenc sajtmesteremtől.

3. Húsokat előre

A húsokat, a kacsát, sertést, marhát, és kiváltképpen a különlegesebbeket, mondjuk a vadhúsokat, vaddisznót, őzet, szarvast és persze a halakat (!)ajánlott jó előre a kedvenc hentesednél megrendelni. Ezzel nem várnék december elejénél tovább, egyrészt letudva róla a gond, biztosan nem lesz kapkodás, és nyugodt szívvel keresheted a számodra legjobb receptet.

Almás-hagymás pulykasült

Nagyon finom, és majdnem elronthatatlan sült, amit természetesen más húsból is el lehet készíteni.  Az egy dolog, hogy a lassú, fedett sütéstől a hús leomlik a combról, de ahogy ...

4. A krumpli már a spájzban

Számolj a receptekhez szükséges tartósa(bb) hozzávalókkal (liszt, cukor, olaj, stb.) előre, készíts listát, amit tudsz, vegyél meg előbb, és tárold a fagyasztóban, illetve a pincében, a spájzban, erkélyen...(Például burgonya, édesburgonya, hagyma...)Így sem fogod megúszni a karácsony előtti napokban a vásárlást, de ideális lenne, ha a lehető legkevesebb árut kéne a tömegben az áruházakban tologatni, majd hazacipelni.

5. A sütisütés

Sós és édes aprósütik: tudom, hogy sokunknak van tradicionális, családi receptje, amihez ragaszkodunk, de ezen a ponton már el is kezdtük túlterhelni magunkat. Ha bárki más tud a családban sütni (nagymama, férj, nagyobb gyerek), szervezd ki mindenképpen jó előre ezt a munkát, mert egy ekkora lakoma megvalósítását nem lehet egyedül véghezvinni. Ha nálatok szokás, hogy torta kerül az asztalra karácsonykor, akkor azt rendelheted is, akárcsak a bejglit. Ezt elég december közepe táján megtenned, addig döntsétek el közösen, mi legyen az ünnepi süti. De az legyen isteni, házi készítésű!

Vaníliás fehér torta

Egy különleges desszertet szerettem volna készíteni, hogy méltó dísze legyen az ünnepi asztalnak, és jó desszert alternatíva legyen a bejgli ellenzőinek. Már nagyon régóta szemezek ...

Diós-vaníliás hókifli

Egy burgenlandi kirándulás során útba ejtettünk egy nagyon helyes kis cukrászdát, ahol egy hölgy, nevezetes Aloisia készít isteni, házias aprósüteményeket. Kaptunk is ajándékba egy ...

Meggyes-mákos bejgli

A családom nagy mákrajongó, ezért sokszor terítékre kerülnek a mákos sütemények. Karácsonykor mi más is kerülhetne a süteményes tálra, mint a jól megszokott mákos bejgli, ezúttal ...

6. Italok

Az italok hazacipelését csakis kocsival, ha lehetséges, álljatok össze többen barátokkal, akinek van autója, nagyot segíthet. Nem kell tízféle likőr, rövidital, abból elég egy is, sör és bor, amit mindenki szeret, különben sem kéne, hogy a karácsony a túlzott alkoholfogyasztásról szóljon.

Tojáslikőr házilag (eggnog)

A bolti tojáslikőröktől kiráz a hideg, mert a legtöbbnek elképesztően mű íze van, na de ez! Szinte nem lehet abbahagyni, úgyhogy érdemes óvatosan bánni az alkohollal, mert szépen ...

7. A fa

A fát az otthonod közelében lévő árustól vedd, ha merész vagy, érdemes kivárni a szenteste napját, akadnak még ilyenkor is bőven a szép fákból. A legjobb persze az előre megvásárolt műfenyő, ma már nagyon szép példányokat lehet kapni, de ha igazán zöld vagy, nem állítasz fát, vagy csak papírból/üvegből, amit később újra felhasználhatsz. De dönthetsz a földlabdás fa mellett is, amit később kiültethetsz a szabadba. A Kantaa biciklis futárai házhoz is szállítják az általad választott fenyőt!

8. Nem kell új ruha

Biztos vagyok benne, hogy lapul a szekrényedben megfelelő ruha a karácsonyi ünnepekre, olyan, amit talán már el is felejtettél. Nézz körül a gardróbban, mielőtt újabb ruhákra költenél!

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...