Kevesen ismerik, pedig isteni: ezért használj FÜSTÖLT fűszerpaprikát az ételekbe!

Ha te is szereted a füstölt ízt, akkor ezt a fűszert neked találták ki, izgalmas, sokoldalú, és mindenhova passzol...bemutatkozik a füstölt fűszerpaprika!

Klasszikus társától az különbözteti meg a füstölt fűszerpaprikát, hogy a szárítása és az őrlése után egy tálcán füstölőbe tolják, hogy megkaphassa utánozhatatlan aromáját. Ez a fűszer a spanyol konyha sajátja, de az arab gasztronómiában is felbukkan, viszont csodák csodájára kitűnően illeszkedik a magyar fogások ízvilágába. Hozza a kerti sütögetéskor kapott grillízt és a klasszikus édeskés pirospaprikajelleget.

Kis paprikatörténet

A pirospaprikát még az olyan országok is hozzánk kötik, akik nem is értik pontosan, mi az hogy Hungary, vagy azt, hogy hol van. Magyarország ugyanis a világ egyik meghatározó paprikahatalma. A másik pedig Spanyolország. A füstölt paprika eredetét is arrafelé érdemes keresni. A spanyol pimentón,azaz fűszerpaprika 3 fő alfajjal rendelkezik: az édes dulce, a közepesen édes, fűszeres agridulce és a csípős picante. A magyar paprikakészítési eljárás során a paprikák a napon száradnak, ezután mennek az őrlőbe, és a füstölt ízt mindezek után kapják meg. Hasonlóan füstöljük, mint a kolbászt. A spanyolok eleve szárazra füstölik valamilyen keményfával - La Vera régióban, ahonnan a legtöbb származik, például a tölgyre esküsznek - , ezzel az íz a születés pillanatában ivódik a fűszerbe. A spanyol konyhában ezek után indul hódító útjára. Az igazi sáfrányos, paprikás paella, a chorizo, és minden más szalámi is ettől a fűszertől lesz olyan spanyolos.

Chorizós tészta

A hideg ellen én általában ezzel a paradicsomos, chorizo kolbászos tésztával támadok, egy kis chilivel megbolondítva. Kolbászból mindenképp puhábbat, lágyabbat válasszunk, nehogy túl ...

Így használd a füstöld paprikádat

Eddig is volt százféle paprika a polcokon, honnan tudd, mibe melyiket kell tenni?Magyarországon az édestől a tüzes csípősig terjed a skála. A füstölt fűszerpaprikát inkább egy magyaros paprikás étel plusz fűszereként használd, ha túl sokat teszel belőle, elviszi az étel ízét, így érdemes úgy gondolni rá, mintha csak egy csíny lenne a pirospaprikás kapcsolatban.

Tejszínes spenótos orzo füstölt paprikás csirkemellel

Hasonlóképpen viselkedik a fazékban, mint az általunk ismert klasszikus párja. Könnyen megég, így érdemes vigyázni vele, lejjebb venni a főzési, sütési hőfokot, mikor szórjuk, nehogy baj legyen. Ez azért is fontos, mert bár nem mindig tűnik úgy, hogy rosszat csinálunk, de a végeredmény keserű lesz, ez szintén az égés miatt történik.

Mibe tedd?

Mindenbe. Tényleg, mindenbe, aminek jól áll a füstölt íz. Ugyanolyan isteni hús pácolásához, mint egy gulyáslevesbevagy paprikás csirkébe. Én a pörköltbe is mindig teszek egy kanálkával. De egy jó paprikás krumpliban, esetleg gombás ételekben is működik. A vegetáriánusoknak, vegánoknak is jó szívvel ajánlom, hiszen egy jó füstölt íz simán kellhet egy chili sin carne-ba is.

Chilis bab hús nélkül

Villámgyors és pofonegyszerű vacsora a jéghideg januárra. A koriander a tejföllel (vagy növényi alapú helyettesítőjével) együtt erősen javallott a tetejére, de akár le is hagyhatjuk.

Taboulé Lakatos Márktól

Ez az én egyik kedvenc, kiadós őszi-téli salátám, mert egy kis frissességet hoz a konyhába, ráadásul jó kiadós is. Tartalmas, egészséges, és nagyon könnyű elkészíteni, a külön ...

Kerti sütögetésnél a zsíros kenyérre, a reggeli vajas kenyérre és rántottára mind-mind szórhatod bátran. Egy jó házi sült krumplit is beleforgathatsz, grillzöldség fűszereként is zseniális, de például hamburgerhúsba is belecsempészheted. A paprika is burgonyaféle, de ne lepődj meg, így minden olyan ételbe illik, amibe fajtársaival együtt teszed. Ilyen burgonyaféle még a paradicsom, padlizsán és nyilván a krumpli, mindegyikkel kitűnően működik a füstölt paprika.

Babgulyás gazdagon

Egy jó babgulyásra nem lehet nemet mondani, pláne ha a belerakott füstölt paprika ilyen csodálatos ízt és illatot kölcsönöz neki.

Ha pedig más tájak ízeivel játszanál, akkor melegen ajánlom egy isteni közel-keleti lecsó elkészítését. A shakshukaa mi lecsónktól annyiban tér el, hogy leginkább kápiapaprikával készül, így édeskésebb a végeredmény, a hagymás, fokhagymás alapba pedig remekül passzol a füstölt paprika.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

De minden curry-s ételbe is dobhatunk egy picit belőle. Egy szóval, mi, paprikajancsik, legyünk olyan bátrak, hogy ezt az évszázados paprikahagyományt tovább visszük, és beépítünk egy kicsit izgalmasabb ízt is!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...