A kevert sütemény sok háziasszony és -úr kedvence, ugyanis a recept nem nagyon igényel semmit a készítőjétől. Sem mérleget, sem kínos precizitást, sőt, még egy teljesen fix, kőbe vésett elkészítést sem: a bögrével kimért, majd lazán-lezseren elkevert masszát megszórhatjuk gyümölcsökkel, magvakkal, csokoládéval, ahogy épp kedvünk tartja. Persze a nagy egyszerűség közepette megjöhet a kedvünk némi kifinomultságra, egy kis extrára – szerencsére több módja is van a kevert sütemény eleganciájának növelésére.
Nézd meg galériánkban a kevert sütemény elegánssá tételének lépéseit!
Így lesz a szerény bögrés kevertedből elegáns sütemény
Váltogasd a tejterméket
Általában a bögrés sütemények joghurttal készülnek (hiszen a kiméréshez épp jól jön a kiürült műanyagpohár), ezen kívül azonban más tejtermékeket is használhatunk az izgalom fokozása érdekében. A kefir például különleges, komplex aromát ad a tésztának, míg tejföllel édeskés, szinte luxusba áthajló irányba indulhatunk, nem is beszélve a konzerv kókusztej trópusi varázsáról.
Ízesítsd a cukrot
Nemcsak édesíteni tudunk a cukorral, hanem más aromákat is belecsempészhetünk a masszába a kristályokkal együtt. Például, ha friss zöldfűszereket és/vagy citrushéjat morzsolunk el a cukorral (dolgozzuk meg a kezünkkel nagyjából 3-4 percig), az felveszi a felszabaduló illóolajokat, így a süteményünk is kap egy nagy adaggal a friss ízekből.
Használj másik olajat
A kevert sütemények tésztája olajtól puha és omlós, persze az olyan szerény zsiradékokat, mint például a napraforgóolaj felválthatja valami sokkal karakteresebb: például olívaolaj. Citrusos, gyümölcsös süteményekhez kiválóan illik, érdemes jobb minőségű, de nem túl erőteljes olajat használni.
Izgasd fel a gyümölcsöt
Ahelyett, hogy csak csupaszon, nyersen landolna a kevert, bögrés masszában a gyümölcs, előtte keltsük fel benne az ízeket. Például hagyjuk a hűtőben állni egy éjszakát cukorral és különböző ízesítőkkel (chili, citrushéj, zöldfűszerek, száraz fűszerek), vagy flambírozzuk meg gyorsan egy kevés alkoholban.
Készítsd fordítva
A megszokott sorrend úgy szokott alakulni, hogy először a tészta kerül a tepsibe, majd arra potyognak rá a különböző gyümölcsszemek. Fordítsuk meg a dolgok menetét, és kerüljön alulra a gyümölcs (mint a fordított sütemények esetében, cukrosan, sziruposan), és csak utána a massza. Kellemesen karamellizált aljra (ami a fordítás után tető lesz) számíthatunk, és végre elengedhetjük az aggódást a lesüllyedő gyümölcsszemek miatt.
Receptek a kísérletezéshez:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több süteményes cikk, ha édesszájú vagy: