3 hiba, amit sokan elkövetnek, amikor ketogén diétáznak

Manapság sok ember fog bele a ketogén diétába, amivel általában az a céljuk, hogy lefogyjanak. Akadnak azonban, akik számára nem válik be, így abbahagyják – de ilyenkor nem biztos, hogy a diéta a hibás, lehet, hogy egyszerűen rosszul csinálják.

A keto diéta egy nagyon alacsony szénhidrát-, magas zsír- és mérsékelt fehérjetartalmú étrend. A szénhidrátbevitelt ebben a fogyókúrában a zsír helyettesíti, hogy a szervezet ketózisba kerüljön. Ebben az állapotban a szervezet a zsírt használja fel energiaként a glükóz helyett. Általánosságban elmondható, hogy az étrend 70 százalék zsírból, 20 százalék fehérjéből és mindössze 10 százalék szénhidrátból áll.

3 hiba, amit sokan elkövetnek, amikor ketogén diétáznak

A keto diétának alapvetően számos előnye lehet, hiszen azon túl, hogy segíthet a fogyásban, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór elleni küzdelemben is alkalmazható. Érdemes lehet tehát kipróbálni, ha ilyen céljaink vannak, de ügyeljünk arra, hogy ne kövessük el az alább felsorolt hibákat.

Nem eszünk elég zsírt

Ennél a diétánál az emberek hajlamosak arra összpontosítani, hogy a lehető legkevesebb szénhidrátot fogyasszák, miközben a bevitt fehérjemennyiséget is csökkentik. Definíció szerint a ketózis akkor érhető el, ha a szervezetnek elegendő zsírja van az energiatermeléshez – ennek megfelelően elegendő zsírt kell ennünk ahhoz, hogy a szervezet optimálisan működhessen ezen a diétán.

Normál – azaz napi 2000 kalóriás – diéta esetén közel 140 gramm zsírt kell ennünk naponta.

Elhanyagoljuk a rostokat

A jelenlegi napi ajánlások szerint naponta 25-35 gramm rostot kellene fogyasztanunk. Ezt sokan nem tartják be, és egy olyan húsban gazdag diéta, mint a keto, csak tovább nehezítheti az ajánlott mennyiség elérését. Azok, akik ketogén diétát követnek, általában korlátozzák a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák bevitelét, mivel mindegyikben van szénhidrát. Azonban igen nagy különbség lehet ezek között aszerint, hogy pontosan mekkora mennyiséget tartalmaznak – azaz: csak arra kell figyelnünk, hogy milyen forrásokból visszük be a rostokat. Az avokádó, a chiamag, a mandula, a lenmag, a napraforgómag és a sötét leveles zöldek például szuper választásnak számítanak.

Nem törődünk az elektrolitokkal

Függetlenül attól, hogy milyen étrendet követünk, a szervezetnek el kell érnie és meg kell tartania az elektrolit-egyensúlyt. A magnézium, a nátrium és a kálium mind nagyon fontosak a megfelelő hidratáció, a sav-bázis egyensúly és az optimális izom-, ideg- és sejtműködés fenntartásához. Ha ezt a keto diéta esetén nem vesszük figyelembe, olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a fáradtság, a fejfájás és a hasmenés.

Fontos leszögezni, hogy bár a ketogén diéta hatásos lehet, nem való mindenkinek. Éppen ezért, mielőtt belevágunk, érdemes lehet szakemberrel konzultálni.

Forrásunk volt.


Még több diéta:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!