A londoni The French House séfje, Neil Borthwick elárulta, hogyan lehet tökéletes ez az édesség. Borthwick először is habcsókot készít – ez egy felvert tojásfehérje, amibe 115C-os cukorszirupot kevernek el, hogy megkeményedjen (a forró szirup megfőzi a fehérjét, így nincs szükség sütésre) -, majd hozzáadja az olvasztott csokoládét és az enyhén felvert tejszínhabot, végül az egészet a hűtőbe teszi. „Mindig jó minőségű csokoládét használj” - figyelmeztet a séf. „Én egy 72%-os csokoládéval dolgozom."
Az olcsó csokoládékban általában túl sok a kakaóvaj, ami annyira megkeményedik, hogy végeredményként egy csokitéglád lesz. Fontos még, hogy ne add hozzá a csokoládét, amíg a tojásfehérje teljesen meg nem keményedik, különben csokilevest kapsz. Harold McGee a Keys to Good Cooking című szakácskönyvében pedig azt javasolja, hogy egy óráig pihentetni kell a mousse-t, mielőtt az ember betenné a hűtőbe, így a kakaó „olyan kristályokká áll össze, amik aztán tisztábban és üdítőbben fognak elolvadni a szájban.”
Elizabeth David angol szakácskönyvíró 1960-ban megjelentetett mousse receptje talán a legegyszerűbb és legbiztosabb: egyszerűen csak csoki és tojás kell hozzá. „Egy régi és megbízható formula, szerint négy tojássárgájába 120 gramm olvasztott keserű csokoládét és négy tojásfehérjét kell belekeverni” - áll a könyvében. Bár ez egy nagyon egyszerű és biztos recept, a bristoli Little French séfje és tulajdonosa, Freddy Bird hozzátette, ez a változat nagyon megkeményedik, így hamarabb ki kell venni a hűtőből, mint más változatoknál. Mivel ez egy étterem forró konyhájában nem a legjobb a mousse-nak, ők először sabayon tojást készítenek, majd ehhez adják hozzá a csokit, végül pedig a felvert tojásfehérjét és némi tejszínt. Szerencsére otthon nincsenek ilyen nehezítő tényezők, így most már minden adott, hogy egy tökéletes csokimousse-szal kápráztasd el a környezeted!
Ezeket olvastad már?
Így készül a tökéletes GULYÁSLEVES szerintünk – Te másképp készíted?
Az alföldi az eredeti? Tényleg a gulyák őrzői készítették először? Milyen húsból főzzük, ha nincs otthon marhahúsunk? Jönnek a válaszok és a szuper ötletek!
GrétiKipróbáltuk a Burger King húsmentes Whopperét, és ezt gondoljuk róla
Megérkezett a Burger Kingben az új, húsmentes burger, mi pedig rögtön ki is próbáltuk, milyen a megszokott ízekhez képest. Íme, az eredmény!
Vass AdriennFokhagyma, a magyar ember vágyfokozója, betegségűzője és legszeretettebb fűszere
A legtöbb magyar ember ereiben nem egyszerűen vér, hanem fokhagymás vér csörgedezik. A fokhagyma szeretete eldőlt már a születésünk pillanatában.
Petrás GabriellaSokak szerint eléggé félrement a Starbucks ünnepi üzenete
A kávé szerelmesei minden évben várják a híres cég limitált kiadású papírpoharait, de idén többen nem értettek együtt annak szöveges üzenetével.
Nosaltycímlapfotó: iStock