Készítsd te is úgy a csokimousse-t, mint a legmenőbb séfek!

A csokimousse egy nagyon könnyű, lágy édesség, és bár a végeredmény szinte lebeg, az elkészítése igényel néhány technikai trükköt. Mutatjuk!

A londoni The French House séfje, Neil Borthwick elárulta, hogyan lehet tökéletes ez az édesség. Borthwick először is habcsókot készít – ez egy felvert tojásfehérje, amibe 115C-os cukorszirupot kevernek el, hogy megkeményedjen (a forró szirup megfőzi a fehérjét, így nincs szükség sütésre) -, majd hozzáadja az olvasztott csokoládét és az enyhén felvert tejszínhabot, végül az egészet a hűtőbe teszi. „Mindig jó minőségű csokoládét használj” - figyelmeztet a séf. „Én egy 72%-os csokoládéval dolgozom."

Az olcsó csokoládékban általában túl sok a kakaóvaj, ami annyira megkeményedik, hogy végeredményként egy csokitéglád lesz. Fontos még, hogy ne add hozzá a csokoládét, amíg a tojásfehérje teljesen meg nem keményedik, különben csokilevest kapsz. Harold McGee a Keys to Good Cooking című szakácskönyvében pedig azt javasolja, hogy egy óráig pihentetni kell a mousse-t, mielőtt az ember betenné a hűtőbe, így a kakaó „olyan kristályokká áll össze, amik aztán tisztábban és üdítőbben fognak elolvadni a szájban.”

Elizabeth David angol szakácskönyvíró 1960-ban megjelentetett mousse receptje talán a legegyszerűbb és legbiztosabb: egyszerűen csak csoki és tojás kell hozzá. „Egy régi és megbízható formula, szerint négy tojássárgájába 120 gramm olvasztott keserű csokoládét és négy tojásfehérjét kell belekeverni” - áll a könyvében. Bár ez egy nagyon egyszerű és biztos recept, a bristoli Little French séfje és tulajdonosa, Freddy Bird hozzátette, ez a változat nagyon megkeményedik, így hamarabb ki kell venni a hűtőből, mint más változatoknál. Mivel ez egy étterem forró konyhájában nem a legjobb a mousse-nak, ők először sabayon tojást készítenek, majd ehhez adják hozzá a csokit, végül pedig a felvert tojásfehérjét és némi tejszínt. Szerencsére otthon nincsenek ilyen nehezítő tényezők, így most már minden adott, hogy egy tökéletes csokimousse-szal kápráztasd el a környezeted!

Ezeket olvastad már?

via

címlapfotó: iStock

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...