Készíts Panettone-t a karácsonyi asztalra a Société Bistro & Bar cukrászának segítségével!

Készítettél már panettonét? Idén karácsonykor érdemes kipróbálnod az olaszok legkedveltebb ünnepi sütijét! Íme egy csodálatos recept hozzá!

Karácsonykor összegyűlik a család, vendégségbe érkeznek rég nem látott rokonok, barátok, akiket jó érzés megvendégelni. Barna Zsanett, a Société Bistro&Bar cukrásza beavat minket abba, hogyan készíthetjük el otthon is könnyen az olaszok egyik kedvenc édességét, a Panettone olasz karácsonyi kuglófot.

PANETTONE OLASZ KARÁCSONYI KUGLÓF

HOZZÁVALÓK

Kovász: 12 g instant élesztő, 80 ml tej, 70 g liszt, 10 g kristálycukor

Tészta: 280 g vaj, 220 g liszt, 150 g rétesliszt, 4 tojás, 1,5 teáskanál só, 130 g kristálycukor, 1 teáskanál mandula aroma, 160 g kandírozott narancshéj, 170 g mazsola

Díszítés: szeletelt mandula, porcukor

ELKÉSZÍTÉS

  1. Langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 5-10 perc alatt felfuttatjuk. Meghintjük cukorral és liszttel, majd lefedjük fóliával és 1 órán át pihentetjük. Amikor a kovász elkészült, a dagasztógép üstjébe öntjük és hozzáadjuk a lisztet, réteslisztet, cukrot, tojásokat, aromát és a sót. Közepes sebességgel 5 percig dagasztjuk a tésztát.
  2. A szobahőmérsékletű vajat apránként a tésztához adjuk és megvárjuk, amíg a gép teljesen beledolgozza a tésztába.
  3. A végén kerül bele a mazsola és a kandírozott narancs - ha valaki nem szereti, ízlés szerint tehet bele csokoládét vagy más aszalt gyümölcsöt. A tésztát kiborítjuk a munkafelületre, gömböt formázunk belőle és egy kiolajozott tálba tesszük, lefóliázzuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap kiolajozunk egy 15cm széles és 15cm magas panettone formát, a hűtőből kivett tésztát egyszer meggömbölyítjük és a formába tesszük, majd langyos helyen 6-8 óráig kelesztjük. A tészta lassan kezd el dagadni, 1-2 órát adjunk neki. Kelesztés után megkenjük tojással és megszórjuk szeletelt mandulával, végül előmelegített, 160-165 °C-os sütőben, légkeverés nélkül, 60 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk, amíg kihűl, majd óvatosan körbevágva, alulról megnyomva emeljük ki a formából.

Jó étvágyat!

Kóstolj még több finomságot a Société Bistro & Bar-ban itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...