Karácsonykor összegyűlik a család, vendégségbe érkeznek rég nem látott rokonok, barátok, akiket jó érzés megvendégelni. Barna Zsanett, a Société Bistro&Bar cukrásza beavat minket abba, hogyan készíthetjük el otthon is könnyen az olaszok egyik kedvenc édességét, a Panettone olasz karácsonyi kuglófot.
PANETTONE OLASZ KARÁCSONYI KUGLÓF
HOZZÁVALÓK
Kovász: 12 g instant élesztő, 80 ml tej, 70 g liszt, 10 g kristálycukor
Tészta: 280 g vaj, 220 g liszt, 150 g rétesliszt, 4 tojás, 1,5 teáskanál só, 130 g kristálycukor, 1 teáskanál mandula aroma, 160 g kandírozott narancshéj, 170 g mazsola
Díszítés: szeletelt mandula, porcukor
ELKÉSZÍTÉS
- Langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 5-10 perc alatt felfuttatjuk. Meghintjük cukorral és liszttel, majd lefedjük fóliával és 1 órán át pihentetjük. Amikor a kovász elkészült, a dagasztógép üstjébe öntjük és hozzáadjuk a lisztet, réteslisztet, cukrot, tojásokat, aromát és a sót. Közepes sebességgel 5 percig dagasztjuk a tésztát.
- A szobahőmérsékletű vajat apránként a tésztához adjuk és megvárjuk, amíg a gép teljesen beledolgozza a tésztába.
- A végén kerül bele a mazsola és a kandírozott narancs - ha valaki nem szereti, ízlés szerint tehet bele csokoládét vagy más aszalt gyümölcsöt. A tésztát kiborítjuk a munkafelületre, gömböt formázunk belőle és egy kiolajozott tálba tesszük, lefóliázzuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap kiolajozunk egy 15cm széles és 15cm magas panettone formát, a hűtőből kivett tésztát egyszer meggömbölyítjük és a formába tesszük, majd langyos helyen 6-8 óráig kelesztjük. A tészta lassan kezd el dagadni, 1-2 órát adjunk neki. Kelesztés után megkenjük tojással és megszórjuk szeletelt mandulával, végül előmelegített, 160-165 °C-os sütőben, légkeverés nélkül, 60 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk, amíg kihűl, majd óvatosan körbevágva, alulról megnyomva emeljük ki a formából.
Jó étvágyat!