Készíts Panettone-t a karácsonyi asztalra a Société Bistro & Bar cukrászának segítségével!

Készítettél már panettonét? Idén karácsonykor érdemes kipróbálnod az olaszok legkedveltebb ünnepi sütijét! Íme egy csodálatos recept hozzá!

Karácsonykor összegyűlik a család, vendégségbe érkeznek rég nem látott rokonok, barátok, akiket jó érzés megvendégelni. Barna Zsanett, a Société Bistro&Bar cukrásza beavat minket abba, hogyan készíthetjük el otthon is könnyen az olaszok egyik kedvenc édességét, a Panettone olasz karácsonyi kuglófot.

PANETTONE OLASZ KARÁCSONYI KUGLÓF

HOZZÁVALÓK

Kovász: 12 g instant élesztő, 80 ml tej, 70 g liszt, 10 g kristálycukor

Tészta: 280 g vaj, 220 g liszt, 150 g rétesliszt, 4 tojás, 1,5 teáskanál só, 130 g kristálycukor, 1 teáskanál mandula aroma, 160 g kandírozott narancshéj, 170 g mazsola

Díszítés: szeletelt mandula, porcukor

ELKÉSZÍTÉS

  1. Langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 5-10 perc alatt felfuttatjuk. Meghintjük cukorral és liszttel, majd lefedjük fóliával és 1 órán át pihentetjük. Amikor a kovász elkészült, a dagasztógép üstjébe öntjük és hozzáadjuk a lisztet, réteslisztet, cukrot, tojásokat, aromát és a sót. Közepes sebességgel 5 percig dagasztjuk a tésztát.
  2. A szobahőmérsékletű vajat apránként a tésztához adjuk és megvárjuk, amíg a gép teljesen beledolgozza a tésztába.
  3. A végén kerül bele a mazsola és a kandírozott narancs - ha valaki nem szereti, ízlés szerint tehet bele csokoládét vagy más aszalt gyümölcsöt. A tésztát kiborítjuk a munkafelületre, gömböt formázunk belőle és egy kiolajozott tálba tesszük, lefóliázzuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap kiolajozunk egy 15cm széles és 15cm magas panettone formát, a hűtőből kivett tésztát egyszer meggömbölyítjük és a formába tesszük, majd langyos helyen 6-8 óráig kelesztjük. A tészta lassan kezd el dagadni, 1-2 órát adjunk neki. Kelesztés után megkenjük tojással és megszórjuk szeletelt mandulával, végül előmelegített, 160-165 °C-os sütőben, légkeverés nélkül, 60 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk, amíg kihűl, majd óvatosan körbevágva, alulról megnyomva emeljük ki a formából.

Jó étvágyat!

Kóstolj még több finomságot a Société Bistro & Bar-ban itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek