Régen gyakoribb volt a keserű uborka problémája, mert az uborkafajták között több olyan fajtát is termesztettek, amely keseredésre hajlamos, de mára a termesztők figyelnek arra, hogy teljesen keseredésmentes fajtákat vessenek. Mégis, néha belefuthatunk kellemetlen ízű példányokba, ennek oka általában a kedvezőtlen időjárási körülmény vagy a nem megfelelő termesztés. Van, amikor nem az egész növény lesz keserű, csak a végei, mégis az egész belőle készülő fogást elronthatja.
De miért keserű?
Az uborka keserű ízéért a kukurbacitin nevű anyag felelős, amelyet azért termel a növény, hogy megvédje magát, és ne legeljék le az állatok.
Mára nemesítéssel sikerült olyan uborkafajtákat létrehozni, amelyekből hiányzik a kukurbacitinok előállításáért felelős gén. Mégis, az uborka egy érzékeny növény, amely stressz hatására megkeseredhet: stressz pedig lehet minden kedvezőtlen időjárási körülmény, azaz szárazság, hőingadozás, káliumhiány. Valamint minél tovább hagyjuk érni az uborkát, annál nagyobb esélye van a megkeseredésnek, sőt a helytelen tárolás is okozhat ilyen gondot.
Mit tegyünk, ha már beütött a baj?
Ha szerencsétlenségünkre szép, de mégis keserű uborkát kapunk a boltban vagy a piacon, esetleg a saját termésünk lesz kesernyés, még nincs minden veszve. Először is, legyünk elővigyázatosak, és egyenként ellenőrizzük a darabokat, a végüket vágjuk le, és kóstoljuk meg. Lehet, csak az uborka végei lesznek keserűek, az egész növény nem. Általában a keserűség a növény végén és a héja alatt koncentrálódik, így mindig pucoljuk meg a gyanúsnak tűnő uborkákat.
Sózzuk vagy ne?
Régi és valóban bevált módszer, ha a hámozott uborkát – a végek levágása után természetesen – legyaluljuk majd besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd átnyomkodjuk, a levét leöntjük róla. A sózott uborkából már készülhet is az isteni ecetes vagy tejfölös saláta.
Mi készüljön belőle?
A nyár egyik legfinomabb étele a klasszikus ecetes vagy tejfölös uborkasaláta. De nemcsak ez készülhet belőle, hanem megannyi más finomság is. Ott van a görög tzatziki, amelyhez apróra kell gyalulni az uborkát, majd sűrű, görög joghurttal kell elkeverni és fűszerezni. A bolgárok és görögök imádott salátája uborkával és fetával készül, de a nyári grillezésekhez érdemes kipróbálni a különféle ázsiai recepteket is, amikor pikáns szójaszósszal, szezámmaggal és –olajjal, valamint ázsiai fűszerekkel, rizsecettel keverik össze a salátát. Üdítő és különlegesen ízes egyszerre.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tipp, trükk és ötlet: