Mit tegyünk, ha véletlen keserű uborkát vettünk?

Nyár derekán a kerteket, a piacokat és a boltokat is uralja a csodás ízű szabadföldi uborka, amelynek néha kifoghatjuk keserű példányait. Cikkünkből kiderül, mi az oka a keseredésnek és, mit tehetünk ellene.

Régen gyakoribb volt a keserű uborka problémája, mert az uborkafajták között több olyan fajtát is termesztettek, amely keseredésre hajlamos, de mára a termesztők figyelnek arra, hogy teljesen keseredésmentes fajtákat vessenek. Mégis, néha belefuthatunk kellemetlen ízű példányokba, ennek oka általában a kedvezőtlen időjárási körülmény vagy a nem megfelelő termesztés. Van, amikor nem az egész növény lesz keserű, csak a végei, mégis az egész belőle készülő fogást elronthatja.

Az uborka egy érzékeny növény, amely stressz hatására megkeseredhet

De miért keserű?

Az uborka keserű ízéért a kukurbacitin nevű anyag felelős, amelyet azért termel a növény, hogy megvédje magát, és ne legeljék le az állatok.

Mára nemesítéssel sikerült olyan uborkafajtákat létrehozni, amelyekből hiányzik a kukurbacitinok előállításáért felelős gén. Mégis, az uborka egy érzékeny növény, amely stressz hatására megkeseredhet: stressz pedig lehet minden kedvezőtlen időjárási körülmény, azaz szárazság, hőingadozás, káliumhiány. Valamint minél tovább hagyjuk érni az uborkát, annál nagyobb esélye van a megkeseredésnek, sőt a helytelen tárolás is okozhat ilyen gondot.

Házi tzatziki

A tzatziki legalább olyan ismert görög recept, mint a görög saláta. Elkészítése roppant egyszerű, és jól lehűtve a nyári forró napokon kiváló hűsítő étel akár magában is. ...

Mit tegyünk, ha már beütött a baj?

Ha szerencsétlenségünkre szép, de mégis keserű uborkát kapunk a boltban vagy a piacon, esetleg a saját termésünk lesz kesernyés, még nincs minden veszve. Először is, legyünk elővigyázatosak, és egyenként ellenőrizzük a darabokat, a végüket vágjuk le, és kóstoljuk meg. Lehet, csak az uborka végei lesznek keserűek, az egész növény nem. Általában a keserűség a növény végén és a héja alatt koncentrálódik, így mindig pucoljuk meg a gyanúsnak tűnő uborkákat.

Sózzuk vagy ne?

Régi és valóban bevált módszer, ha a hámozott uborkát – a végek levágása után természetesen – legyaluljuk majd besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd átnyomkodjuk, a levét leöntjük róla. A sózott uborkából már készülhet is az isteni ecetes vagy tejfölös saláta.

Svéd uborkasaláta

A Svéd uborkasaláta kitűnő kísérője a szaftos húsételeknek, alkalmi, ünnepi fogásoknak. Ha valaki kedveli a savanyúságokat, ezzel a recepttel nem lő mellé. Ajándéknak is tökéletes.

Nagyi uborkasalátája

Nagymamám vegyes ubisalija fantasztikus ízletes, mindenképpen hűtsétek be fogyasztás előtt. Erre nem kell tejföl, de nem ördögtől való, ha mégis tesztek rá.

Mi készüljön belőle?

A nyár egyik legfinomabb étele a klasszikus ecetes vagy tejfölös uborkasaláta. De nemcsak ez készülhet belőle, hanem megannyi más finomság is. Ott van a görög tzatziki, amelyhez apróra kell gyalulni az uborkát, majd sűrű, görög joghurttal kell elkeverni és fűszerezni. A bolgárok és görögök imádott salátája uborkával és fetával készül, de a nyári grillezésekhez érdemes kipróbálni a különféle ázsiai recepteket is, amikor pikáns szójaszósszal, szezámmaggal és –olajjal, valamint ázsiai fűszerekkel, rizsecettel keverik össze a salátát. Üdítő és különlegesen ízes egyszerre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp, trükk és ötlet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...