A keratin egyfajta fehérje, ami nagy mennyiségben megtalálható a hajban, a bőrben, valamint a körmökben – így különösen fontos ezek egészségének szempontjából, de segíti a sebgyógyulást is. Ha nem szeretnénk a keratint különböző mesterséges táplálékkiegészítőkkel pótolni a hajunkban, és szervezetünkben, akkor választhatjuk a természetes utat is: fogyasszunk olyan élelmiszereket, amik elősegítik a termelődését!
Nézd meg a galériában, azokat az ételeket, amik felpörgetik a kreatinszinted
Az egyik ilyen alapanyag a tojás, ami nagyszerű biotinforrás. A biotin pedig egy olyan alapvető tápanyag, ami nagy szerephez jut a keratin szintézisében. Arról nem is beszélve, hogy ez a nagyszerű és hétköznapi élelmiszer tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal! A lazacban szintén nagy mennyiségű biotin található, ráadásul fehérjében és omega-3 zsírsavban is gazdag.
A hagyma nemcsak arra jó, hogy pikáns ízével feldobja az ételeinket, de magas az N-acetilcisztein-tartalma is. Ez egy olyan növényi antioxidáns, amit a szervezetünk képes L-ciszteinné – egyfajta aminosav – alakítani, ez pedig a keratin egyik összetevője. Emellett sok folsav is megtalálható benne, ami az egészséges szőrtüszők fenntartásáért felel. Ehhez hasonlóan működik a fokhagyma is, ami különösen a bőr egészségéhez járul hozzá.
Manapság különösen népszerű alapanyag az édesburgonya, aminek különösen magas az A-provitamin-tartalma. Ezek a provitaminok – például a béta-karotin – a szervezetben A-vitaminná alakulnak, amik elősegítik a keratin szintézisét. Valószínűleg már hallottál arról, hogy a béta-karotin az az anyag, ami az édesburgonyához hasonló zöldségek színét adja. Azaz: többek között a sárgarépa is hasonlóan viselkedik, ha keratintermelésről van szó.
Láthatjuk, hogy ha nem szeretnénk rögtön tablettákhoz nyúlni, bátran fordulhatunk a különböző hétköznapi alapanyagokhoz, amik természetesen is elvégzik ugyanazt a feladatot!
Szerző: Szabó Anna
Még több egészség: