Bár az égetett tészta sokaknak nagy mumusa, az arányok betartásával és egy kis odafigyeléssel nem nehéz elkészíteni a képviselőfánk alapját. Ezt az egyszerű alapanyagokból álló fánktésztát egy selymes vaníliás krémmel töltjük meg, a végeredmény pedig olyan finom, hogy pillanatok alatt elfogynak a mini sütemények.
Hozzávalók az égetett tésztához: 14 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 2.5 dl víz, 3 db tojás
Hozzávalók a vaníliakrémhez: 0.5 db vanília, 3 db tojássárgája, 5 dl tej, 3 evőkanál cukor
2 evőkanál étkezési keményítő
Készítsünk elő 150 ml habtejszínt is!
Az égetett tészta elkészítésénél a vizet egy kisebb lábasba öntjük, hozzáadjuk a vajat, és felforraljuk. Beleszitáljuk a lisztet, és kis lángon kevergetni kezdjük. Akkor jó, ha gombócba áll össze, és az edény alján vékony filmréteg van.
Levesszük a tűzről, és hozzáadunk egy tojást, majd kézi mixerrel eldolgozzuk. A másik két tojással is így teszünk, de egyesével dolgozzunk.
Ha kész, habzsákba töltjük, és féltojásnyi halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és a sütő aljába teszünk egy kis fazék vizet. 35-40 percig sütjük, míg szép aranyszínű lesz.
A vaníliakrémhez a vanília rúdját kikaparjuk, és beletesszük a 4 deci tejbe. Kis lángon felforraljuk.
A tojássárgákat a cukorral és a keményítővel kikeverjük, és hozzáadjuk a maradék 1 deci tejet. Csomómentesre kavarjuk. Hozzáöntjük a tejhez, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
Legalább langyosra hűtjük. Habzsákba töltjük. A fánkocskákat félbevágjuk, a vaníliakrémet belenyomjuk. A krém tetejére kanalazhatunk egy kis habtejszínt is, ehhez verjük fel a habtejszínt, kanalazzuk rá a vaníliakrém tetejére, majd utolsó lépésként tegyük fel a fánk kalapját is!
A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy ajánld valakinek, aki örülne neki!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Másféle édességet készítenél? Íme néhány szuper tipp és recept!