A kenyérpuding. Kiváló maradékmentő recept, ami egy szinte nemkívánatos dologból varázsol valami egészen istenit. Teszi ezt általában teljesen szabadon, majdhogynem recept nélkül, az otthon fellelhető alapanyagokkal. Szabadsága azonban egészen odáig terjed, hogy nemcsak édesen, de bizony sósan is elkészíthetjük. Akinek ismerős az amerikaiak (ilyenkor, hálaadás környékén amúgy is aktuális) stuffing névre hallgató fogása, annak már alapból nem lesz túl idegen koncepció a sós kenyérpuding – mindenki más pedig szépen megbarátkozhat az ötlettel, míg elolvassa a cikket.
Nézd meg galériánkban a sós kenyérpuding elkészítésének lépéseit!
Így készíts sós kenyérpudingokat
Végy némi száraz pékterméket
Csakúgy, mint az édes recept esetében, a sósnál is kiindulhatunk bármilyen száraz péktermékből. A kenyér, kifli, zsemle adott, de nyugodtan dolgozhatunk kaláccsal is (kivéve persze, ha csokis vagy kakaós) – ennyi édesség egy sós kenyérpudingnak sem árthat. Persze friss hozzávalókat is használhatunk, nem kell mindig maradékmenteni: ilyenkor azonban érdemes a feldarabolt péktermékeket előre sütőbe megszárítani.
Tojás+tej… csak semmi cukor
A kenyérpudingot ízesítéstől függetlenül egy tojásos-tejes keverék fogja össze. Ez áztatja el a darabokat, majd a sütőben egymáshoz ragasztja őket, megadja nekik azt a lenyűgözően krémes állagot, ami miatt ezt a fogást pudingnak hívják. Természetesen ebből jelen esetben hagyjuk el a cukrot és a vaníliát (a citromhéjat akár meg is tarthatjuk), helyette bátran használjunk olyan „folyékony” ízesítőket, mint a mustár vagy a fűszerolaj. 200 milliliter tejhez nagyjából 1 darab tojás dukál: ezt növeljük a kenyérmennyiségtől függően.
Az ízesítésről röviden
Persze az ízesítés lényegi részéről még nem ejtettünk szót. A korábban említett „folyékony” hozzávalóknak további karaktert adhatunk „száraz” fűszerekkel és kiegészítőkkel. Bárminemű friss és szárított zöldfűszer, reszelt fokhagyma, gyömbér, citrusok héja, chili is landolhat a keverékben… természetesen összhangban.
Sajt a lelke mindennek
Tovább gazdagíthatunk az állagon és az élményen, valamint a kenyérkockákat is alaposabban összemalterozhatjuk, ha nagy mennyiségű sajtot vetünk be a receptben. Ez egészen konkrétan bármilyen jellegű sajt lehet a trappistától kezdve, a camembert-en át, egészen a márványsajtig, a lényeg, hogy mi kedveljük, és passzoljon a kenyérpuding többi ízéhez. Reszelve/morzsolva adjuk a tejes keverékhez, esetleg szórjunk belőle a puding tetejére is.
Egyéb kiegészítések
A kenyérpuding szépsége, hogy még itt sem kell megállnunk: a sajton túl is van élet. Használhatunk a pudingunk belsejében bármilyen sonkát, felvágottat vagy sült húst, friss, párolt vagy sült zöldséget, konzerv hüvelyeseket, olajos magvakat, de akár aszalványokat is.
Sütés, tálalás
Az egész bolond keveréket aztán kivajazott, zsemlemorzsával megszórt edénybe kell egyengetnünk, és 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt felül aranybarnára, belül krémesre sütnünk. Köretként is felrakhatjuk az asztalra (sült húsok mellé például), de ha tényleg gazdagra keverjük, akár a saját lábán is megállhat önálló fogásként.
Receptek, amelyek inspirálhatnak:
Gyors töltelék húsok mellé
Az egyik legegyszerűbb köretféle a töltelék, ami a magyar és az amerikai konyhában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Mint arra az elnevezés is utal, hagyományosan a húsok belsejébe ...
Strata, a maradékmentő olasz kenyérrakottas
Csodálatos maradékmentő kenyérrakottas receptet mutatunk nektek, amibe gyakorlatilag minden nagyszerűen illik. Mi most gombával, spenóttal, sajttal és baconnel turbóztuk fel, de tényleg ...
Cukkinis-zöldspárgás strata (olasz kenyérrakottas)
A strata, ami valójában az olasz kenyérrakottas fogása, egyike azoknak a fantasztikus ételeknek, amelyek sokkal több, mint különböző alapanyagok összesütése. Egy maroknyi alapösszetevő ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha készen állsz még több hajmeresztő konyhai ötletre: