Volt egy bizonyos év – amiről sokan inkább nem szeretünk beszélni – amikor is a házi kenyérsütés igen népszerűvé vált. Ebből az időszakból, esetleg korábbról, de igen valószínű, hogy legtöbbünk háztartásában fennmaradt egy árva kenyérforma, amit talán már nem használunk olyan intenzíven, mint korábban. Változtassunk ezen, vegyük elő újra a hosszúkás sütőedényt, és vessük be különböző formabontó recepteknél: akkor is készülhetnek kenyérformában, ha nem (feltétlenül) kenyerek.
Nézd meg galériánkban a kenyérformában készíthető recepteket!
6 étel, amit kenyérformában készíthetsz, pedig nem kenyér
Zöldségfasírt
Talán a klasszikus, húsos verziónál nem is lenne kérdés, hogy annak masszáját beletuszkolhatjuk egy kenyérformába, majd ott megsüthetjük egyben (helló, Stefánia) – azonban a zöldségesek esetében ez nem biztos, hogy eszünkbe jut. Elsősorban azért, mert nem mindegyik vegetáriánus fasírt masszája alkalmas a formában való sütésre: vagy túl nedvesek vagy túl szárazak ehhez. Válasszunk ezért mindig egybesütéssel is működő receptúrákat.
Mákos guba
Látványos eredményt érhetünk el, ha a mákos gubánkat keskeny kenyérformában sütjük meg (már ha a mi családunk receptje olyan, ami sülve készül). Ettől szeletelhetővé válik a desszert, ami ugyan az ízhez nem ad hozzá sokat, de a prezentáláson annyival többet dob: tálaljuk a gubát szeletekre vágva, sodóval gazdagon leöntve. Akkor pedig mindenképpen így készítsük, ha a mákos sütemény ropogós részeit kedveljük a legjobban – a forma magas oldalai mentén, illetve felül is csupa aranybarna, roppanós darabok várnak majd ránk.
Zsemlék
Amerikai szokás, hogy bizonyos étkezések mellé egy nagy adag, egyben sütött zsemlét (dinner roll) kínálnak – a puha, foszlós péktermékek a szósz tunkolására kifejezetten alkalmasak. A kelt tésztából formált gombócok kedvesen egymáshoz sülnek az alaposan kivajazott formában, miután elkészültek, egyben tálalhatjuk őket, a vendégekre bízva a széthúzás feladatát.
Puding
Akár a klasszikus, pudingporos krémet is önthetjük kenyérformába (persze előtte béleljük ki frissen tartó fóliával, vagy használjunk szilikonformát), hogy ott szilárduljon szeletelhető nyalánksággá. De használhatunk olyan, a créme brulée-re hajazó recepteket, amelyek közvetlenül a formában gőzölődnek rezgős édességgé. Ilyen például a créme caramel vagy a flan is.
Tiramisu
Egy újabb desszert, amelynek kifejezetten jól áll a kenyérforma, nem más, mint az olasz tiramisu. A kávés süteményt talán egyszerűbb is lesz így készíteni, tekintve, hogy a hosszú és keskeny formában épp elfér két-három oszlopnyi babapiskóta. Ha így készítjük, érdemes lehet a krémet kicsit sűrűbbre hagyni, hogy a desszert szeletelhetővé váljon.
Lasagne
Szintén az alapanyag keskeny mivolta miatt logikusabb a lasagnét kenyérformában készíteni: ha épp olyan széles az edényünk, egy lap tészta pont belefér majd az aljába, nem kell tördelni, tetriszezni. A szeletelhetőség itt is előny: elegánsan tálalhatjuk tésztaételünket, amelynek csodálatos rétegei így jóval láthatóbbá válnak.
Receptek, amelyek kenyérformában készülhetnek:
Kalácskenyér
Én azt mondom, hogy szinte elronthatatlan, és még fonni sem kell, mégis csinos lesz a végeredmény! Kalács helyett rendszeresen ezt sütöm, mert jobban szeletelhető, és iszonyú finom!
Mákosguba-süti kenyérformában
Ezúttal egy picit átgondolt, sütivé alakított mákos gubát hoztunk nektek, amit kalácsból készítettünk, és mascarponéval turbóztunk fel. Mivel hidegen fogyasztandó recept, érdemes ...
Egybesült lencsés gombafasírt
Egyes egybensült húskenyerek elbújhatnának a most bemutatkozó gombás, lencsés, diós fasírt elől. Persze ez nem verseny. Készítsük el mindenesetre az alábbi gombafasírtot akkor, ha ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha készen állsz még több hajmeresztő konyhai ötletre: