A hisztaminintoleranciáról írtunk már korábban itt és itt is, a lényege, hogy a szervezet a DAO-enzim-hiánya miatt a magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztását követően szerteágazó tüneteket produkál. Ez lehet szédülés, fejfájás, bőrkiütés, bőrpír, puffadás, hasmenés, emésztési zavar, stb.
A legmagasabb hisztamintartalmú ételek:
- érlelt sajtok (de sokaknál minden tejtermék)
- a pácolt-, füstölt húskészítmények
- tengeri halak, kütyük
- savanyított-, fermentált zöldségek, szószok (pl. szójaszósz, halszósz)
- a vörösbor, pezsgő, sör
- paradicsom, padlizsán
- a csokoládé, kakaó, koffein
Na de mit ehetünk ennyi tiltással, ha szendvicsfeltétekben gondolkodunk? Maradjunk a hisztaminbarát cukkini, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, olívaolaj, tojássárgája és zöldfűszerek tengelyén, és készítsünk mentes kenyérfeltéteket!
Katt a képre, nyílik a hisztaminbarát szendvicsfeltétek galériája!
5 kedvenc kenyérfeltétem reggelire, hisztaminosként
Cukkinikrém bazsalikommal/petrezselyemmel
Serpenyőben megfuttatjuk a felkockázott cukkinit, mehet rá olívaolaj, zöldfűszerek, só, és ha megpuhult, késes aprítóba dobjuk. Ekkor is adjunk hozzá egy csokor frissss petrezselymet és/vagy bazsalikomot, nem bánjuk meg. gyönyörű zöld lesz, harsogó ízekkel!
Sárgarépakrém kakukkfűvel, csomborral
A sárgarépa remek bétakarotin-forrás, és kalciumot is nyerhetünk belőle. Tudtad, hogy szuperül illik hozzá a kakukkfű és a csombor, azaz borsikafű is? Aprítsuk kisebb darabokra a sárgarépát, ha pedig bírjuk, mehet mellé némi lilahagyma is. Serpenyőben, olívaolajon dinszteljük, majd némi vízzel segítve a puhulást, pároljuk meg őket. Végül az egészet pürésítsük olívaolajjal egy késes aprítóban vagy simán villával.
Batátakrém fürjtojással (vagy anélkül)
(a batáta sütőtökkel is helyettesíthető)
Az édesburgonya, alias batáta szuperfinom és egészséges keményítő-, kalcium-, kálium- és bétakarotin-forrás. Süsd meg a sütőben hasábokban vagy félbe vágva, némi olívaolajjal locsold meg, és ha puha, pürésítsd villával. Ha friss zöldfűszerekkel, rozmaringgal, petrezselyemmel, snidlinggel, pirított zsályalevéllel turbózod, tényleg pazar lesz!
Fürjtojáskrém
A fürjtojás sok fontos aminosav mellett A-, B1-, B2-, C-, D3- és E-vitaminban is bővelkedik, illetve olyan ásványi anyagokban, mint foszfor, kálium, vas, cink. A tyúktojáshoz képest alacsonyabb koleszterintartalmú, és fehérjéjét sokan jobban tolerálják a hisztaminosok, mint a tyúktojásét.
Tojáskrém ugyanúgy készülhet belőle, csak persze több kell belőle! Vegán majonézzel, pici mustárral (ha bírjuk), snidlinggel, vegán "vajjal" leverjük ki, és kenjük pirítósra!
Kapcsolódó cikkek: