5 kedvenc szendvicsfeltétem reggelire, hisztaminosként

Hisztaminintoleranciásként nemcsak a meleg ételek, de a hideg kisétkezések is gondot tudnak okozni. Mit tegyünk egy pirítósra, szendvicsre reggelire vagy vacsorára, ha nem eszünk tejtermékeket, olajos magvakat, feldolgozott hústermékeket vagy hüvelyeseket?

A hisztaminintoleranciáról írtunk már korábban itt és itt is, a lényege, hogy a szervezet a DAO-enzim-hiánya miatt a magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztását követően szerteágazó tüneteket produkál. Ez lehet szédülés, fejfájás, bőrkiütés, bőrpír, puffadás, hasmenés, emésztési zavar, stb.

A legmagasabb hisztamintartalmú ételek:

  • érlelt sajtok (de sokaknál minden tejtermék)
  • a pácolt-, füstölt húskészítmények
  • tengeri halak, kütyük
  • savanyított-, fermentált zöldségek, szószok (pl. szójaszósz, halszósz)
  • a vörösbor, pezsgő, sör
  • paradicsom, padlizsán
  • a csokoládé, kakaó, koffein

Na de mit ehetünk ennyi tiltással, ha szendvicsfeltétekben gondolkodunk? Maradjunk a hisztaminbarát cukkini, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, olívaolaj, tojássárgája és zöldfűszerek tengelyén, és készítsünk mentes kenyérfeltéteket!

Katt a képre, nyílik a hisztaminbarát szendvicsfeltétek galériája!

Inspirációnk volt.


Kapcsolódó cikkek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek