Egy igazán jó és minőségi kenyérhez nem kell más, mint liszt, víz és só – hangoztatják a különböző újhullámos pékségek és kovászblogok. Természetesen igazuk van, nincs semmi rossz a megbízható alapok melletti megmaradásban, de ha egyszer házi pékként beleunnánk ebbe fenenagy, szinte aszkétikus purizmusba, akkor bátran kezdjünk el kísérletezni jól bevált kenyérreceptünkkel. Adjunk némi karaktert, mélységet a vekninek, ébresszük fel kívül-belül a kenyeret az alábbi alapanyagok egyikével!
Nézd meg galériánkban a kenyértésztába keverhető alapanyagokat, kattints a tippekért a képre!
5 alapanyag, ami a legszerényebb kenyértésztát is ízessé teszi
Méz
Valamiért alapvetésnek tekintjük, hogy a kenyér minden szín alatt sós, persze leginkább azért, mert többször fogyasztjuk sós, mint édes környezetben. Persze ezt egy kis méz hozzáadása sem fogja felborítani, ellenben gazdagabb ízt és állagot ad majd a vekninek. Ha ropogós, szinte mázas külsőt szeretnénk elérni, akkor pedig némi vízzel hígítva kenjük a kenyér felületére.
Szezámmag
Az apró magok néha megjelennek zsemlék vagy bagelek tetején, így abszolút van létjogosultságuk landolni egy kenyér felületén is. Alkalmazzuk akár a fent említett, mézes-vizes kenést, vagy egyszerűen nedvesítsük be a kenyeret, majd jó alaposan forgassuk meg egy nagy tányér magban. A kis szemek kellemesen megpirulnak a forró sütőben, egyszerre adnak plusz aromát és textúrát is a pékterméknek.
Fahéj
Fűszeres kenyerek még csak-csak akadnak egyes pékségekben, de azok is inkább az olaszos, zöldfűszeres vonalat erősítik. Az „édesnek” titulálható fahéj egy teljesen más irányba viheti el a veknit, egy teáskanál már bőven elég fél kiló liszthez (ebben keverjük el alaposan a fűszert), hogy az abból sütött kenyér aromás, szinte melengető hangulatot kapjon – és adjon vissza minden falatban.
Sör
A kenyér száraz hozzávalóin túl a nedveseket is macerálhatjuk, elbírja a recept, ha nem vízzel, vagy nem kizárólagosan azzal gyúrjuk be a tésztát. A sör azért kiváló delikvens, mert nemcsak markáns aromájával, hanem szénsavasságával is hozzájárul a kenyér sikeréhez: levegősebb, buborékosabb lesz tőle a tészta. Érdemes eleinte kisebb mennyiségekkel kísérletezni, például cseréljük le a víz negyedét-felét sörre, és nézzük meg, tetszik-e a végeredmény. Világos és barna sört is használhatunk.
Citromhéj
Utoljára maradt az az aromás kiegészítő, ami szinte már fél lábbal a kalácsok világába viszi át a kenyerünket – citromhéjjal kiegészítve szinte lehetetlenség, hogy egy vekni unalmas maradjon. Persze egy ilyen kenyér nem illik majd mindenhez (pörköltet például ne tunkoljunk vele), de szendvicsekhez, saláták és krémlevesek krutonjához kiváló alapként szolgál.
Ínycsiklandó házikenyér-receptek, ha megjött a kedved a sütéshez:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ébreszd fel a főztöd alábbi tippjeink segítségével: