A kenyér tárolása

Három magos kenyér 4. - géppel

A kenyér cserép vagy kerámia kenyértartóban érzi legjobban magát. Akinek nincs ilyen, annak ajánlatos műanyag fóliába csomagolni a kenyeret, hogy védje a kiszáradás ellen.

A kenyerek és a péksütemények nem valók a hűtőbe, melegben azonban jó alternatívát jelent a mélyhűtő. A legtöbb kenyér alkalmas erre – felszeletelve és fagyasztáshoz való zacskókban –, majd fogyasztás előtt villámgyorsan fel lehet olvasztani a kenyérpirítóban.

Ha kiszáradt a kenyér, csomagoljuk be egy nedves konyharuhába és tegyük 24 órára a hűtőbe. Utána, természetesen a konyharuha nélkül, 180 C°-on 5 percig melegítsük fel a sütőben. Így újra fogyasztható lesz.

Ha a kenyér nehezen szeletelhető, fel kell forrósítani a kést.

Házi fehér kenyér 11. - Pataki tálban

Két módszeraz öreg kenyér revitalizálására: öntsünk fél kávéskanálnyi vizet a kenyérre, csomagoljuk be jó szorosan egy lehetőleg barna papírzacskóba és süssük át 10-15 percig 180 C°-on a sütőben. Vagy: az egész kenyeret, illetve a zsemléket mártsuk hideg vízbe és utána tepsin süssük fel 10 perc alatt a sütőben. Persze kisebb mennyiségű száraz kenyérmaradékokból mindig darálhatunk kenyérmorzsát is.

Ha a bagett megszáradt, vágjunk pár centiméterként mélyebb réseket bele, amit fokhagymás vajjal megtöltünk. Csomagoljuk be alufóliába és 10 percig süssük a sütőben.

Az öreg, szikkadt, de még nem teljesen kiszáradt kenyeret tegyük szitába, amit egy kevés forró vízzel megtöltött fazékba lógatunk és egy fedővel lefedünk. A kenyér a gőzön felmelegszik és évezhetővé válik.

Burgonyás kenyér 1.

Ha nincs kéznél kenyértartó, készíthetünk magunknak egyet: tegyük a kenyeret egy fadeszkára és borítsunk rá egy mélyebb cseréptálat.

A kenyér kétszer annyi ideig friss marad, ha egy jól lemosott, de szárazra törölt zellergumót teszünk mellé a kenyértartóba.

Kenyérmaradékokból egy pillantás alatt finom kenyérlevest lehet készíteni: nagyobb darabokra vágjuk, majd hús- vagy zöldséglevesben felforraljuk és ízlés szerint fűszerezzük.

Másnapos zsemlét vagy kiflit kockákra vágunk és aranybarnára pirítunk. Aromatizálhatjuk is, ha hagymával, fokhagymával vagy fűszerekkel együtt pirítjuk. Miután kihűlt, lefagyasztjuk és a későbbiekben levesekhez vagy salátákba kéznél lesz a croûtonunk.

Még több kenyér recept itt!

Még több konyhai trükk itt!

Legújabb receptek

Marokkói mentatea

Marokkóban bármerre járunk, egészen biztos, hogy rövid időn belül frissen főtt mentateával fognak kínálni minket. Ez a mentatea azonban valójában egy friss mentával ízesített zöld ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért akarják betiltani az asztali sót

Az asztali só jelenléte az otthoni vagy éttermi asztalokon megszokott jelenség, észre se veszük. Na de mi lenne, ha nem lenne? Egészségesebbek lennénk! - állítja többek közt a WHO.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...