Idén rekorszámú nevezés érkezett a XIII. Szent István napi Kenyérversenyre. A Magyar Pékszövetség idén is 3 kategóriában írta ki versenyét, melyre közel 100 pékárut neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások. A Szent István napi kenyér címért 20 pékség indította 33 termékét, az Innovatív kenyér kategóriába 19 cég nevezett 38 termékkel, míg a Sós sétáló sütemény kiírásra 12 vállalkozás nevezte be 27 termékét.
Csakúgy, mint minden évben, a győztes kenyereket és péksüteményt a Magyarország Tortája díj győztesével együtt jelentették be a Parlamentben.
Az idei év Szent István napi kenyere a szakmai zsűri döntése alapján a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. által készített Nagyapám kenyere burgonyával nevet viselő pékáru lett.
A Nagyapám kenyere négyféle lisztből és só, víz, sertészsír és főtt burgonya felhasználásával készült, 12 órás hagyományos kovászolási folyamattal. A kíméletes technológiának és a megfelelő sütési környezetnek köszönhetően akár 14 napig is fogyasztható.
A Balmaz-Sütöde Kft. nemcsak a Szent István napi kenyér díját nyerte el idén, de az Innovatív kategóriában is győzedelmeskedett: a Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos kenyér lett a legjobb 2024-ben.
A termék egyedisége és különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül hosszú 24 órás kovászolási eljárással, hozzáadott élesztő nélkül készül.
A zsűri értékelése alapján legjobbnak bizonyult Sós sétáló sütemény pedig a Varga Pékség 95 Kft. Pásztor reggeli nevezetű terméke. A péksütemény alapja a jó minőségű francia vajjal készült, adalékmentes croissant, melyet házi juhtúróval, házi sonkával és lilahagymával töltenek meg. A sós sütemény a szegedi paprikával színezve különleges textúrát, küllemet és ezzel együtt kiváló zamatot kap.
Képek: Pékszövetség
Még több friss hír: