Többen akarnak kovászosat, de még mindig két kenyérfajta a legkeresettebb

Továbbra is tarol a fehér és a félbarna vekni, de egyre többen keresik az egészségtudatosabb termékeket. Kenyérkörkép.

A kenyérfogyasztói szokásokat vizsgáló körkép készült, mely alapján egyértelmű: bár növekszik a kereslet az adalékmentes, kovászos és rozsos kenyerekre, a magyar vásárlók többsége még mindig a hagyományos fehér és félbarna veknit választja.

Gondoltad volna?

Tízből hat magyar vásárol naponta kenyeret, a válaszadók 64%-a naponta vagy akár egy nap többször is eszik kenyeret, egy átlagos háztartásban pedig 1,6 kilogramm kenyér fogy hetente

- többek közt ez derült ki a JÓkenyér* megbízásából készült, a 18-65 éves magyar lakosságot reprezentáló országos online kutatásból.

Egyrészt valóban igaz, hogy a covidjárvány első hulláma óta igencsak megugrott a házi pékek és vállalkozó kedvű kenyérsütők csoportja (31%), legtöbben csak alkalmanként veselkednek neki a feladatnak, és még mindig a bolti kenyér hasít, ha a többségről van szó (65%).

Ropogós kenyér kovász nélkül

A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, ...

Cukkinikenyér Kittitől

Nem kalács, nem kenyér, de valami péksütiszerű finomságra vágytunk. A neten barangolva találtam rá erre a receptre, ami elsőre nagyon furcsának tűnt, de a sejtésem beigazolódott: isteni ...

Mindegy, hogy csomagolt-e vagy nem

A bolti péktermékek kiválasztásánál sajnos nincs előtérben a környezettudatosság: a felmérés szerint ugyanannyian vesznek előre csomagolt, szeletelt terméket, mint csomagolásmenteset.

A kedvencek maradtak

A megkérdezettek közel egynegyede mindig ugyanazt a megszokott kenyeret vásárolja, minden második pedig csak alkalmanként tér el a szokásos választásától:

  • a kenyérvásárlók 28%-a fehér kenyérre
  • 22%-a barna kenyérre,
  • 12% a teljes kiőrlésűre,
  • 6% a magvasra,
  • és 5% a rozskenyérre esküszik.

A megkérdezettek 6%-a külön odafigyel rá, hogy kovászos kenyeret vegyen.

Érdekesség: a magasabb végzettségűekre jellemzőbb, hogy teljes kiőrlésű vagy kovászos kenyeret vesznek, a fehér kenyér népszerűsége pedig fordítottan arányos a település nagyságával.

A fehérliszt tarol

A péksütemények esetében még mindig a fehérlisztből kisült termékek a nyerők. A válaszadók 80%-a azt szereti, ha ebből készül a kakaós csigája vagy pogácsája

Rusztikus ír barna kenyér

Ez az édeskés, rusztikus kenyér a hagyományos kísérője az ír reggeliknek, az ír marhagulyásnak és a főzeléknek is beillő chowdereknek, például a fish chowdernek, az aznapi fogásból, ...

A válaszadók többsége pontosan tudja, hogy milyen előnyei vannak az adalékmentességnek: legtöbben (67%) egészségesebbnek tartják az ilyen kenyereket, minden második ember pedig a természetes alapanyagokat köti ehhez a szóhoz.

A JÓkenyérnél a kezdetek óta úgy gondoljuk, hogy a kiváló alapanyag meghatározza a kenyér minőségét. Huszonhét éve mutatkoztunk be először nagy szakértelemmel készített, egészségtudatos táplálkozásba illő kenyereinkkel, melyeket 100%-ban természetes alapanyagokból, adalékmentesen állítunk elő. Tradicionális receptjeink a méltán híres német kenyérkultúrából merítenek, és a mai napig azzal a kovásszal készülnek, amit annak idején a férjemmel Baden Badenből hoztunk haza

- meséli Ludwig Klára, a márka tulajdonosa és pékmestere.

*2022. áprilisában 1000 fős mintán végzett, online önkitöltős kérdőíven alapuló interjúk. Nemre, korra, iskolai végzetségre, településtípusra és régióra reprezentálják az alapsokaságot.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kenyér itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...