Sehol sem drágult akkorát a kenyér, mint Magyarországon

Mindenkit leköröztünk a drágulás mértékével, ráadásul nem is kicsit.

18 százalékkal drágult átlagosan a kenyér az elmúlt egy év alatt az EU-ban – ez derül ki az Eurostat adataiból. Míg Franciaország és Hollandia nagyjából 10 százalékos emelkedéssel megúszta az emelkedést, addig Észtország és Szlovákia 32,2 százalékos, Litvánia 33,2 százalékos, Magyarország pedig toronymagasan 65,5 százalékos drágulást produkált.

Kiugróan teljesített Magyarország a kenyér drágulását érintően

Az Eurostat szerint az élelmiszer-drágulás egyik fő oka az ukrajnai háború, ugyanis Oroszország és Ukrajna is kulcsfontosságú alapanyag-beszállító. A hvg.hu cikke szerint Magyarországon már a háború kitörése előtt jelezték a pékek, hogy a malmok meg fogják emelni a liszt árát.

A kenyér drágulása a súlyos nyári aszálynak is köszönhető, a gabonatermés ugyanis gyenge lett, az energiaköltségek pedig megugrottak, nem is beszélve a nagyobb bérköltségekről.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...