A magyarok új kedvenc hobbija miatt került bajba a kenyér

Érdekes következményei vannak annak, hogy az emberek a járvány óta kenyérsütési lázban égnek, illetve hogy takarékoskodni kezdtek.

Visszaesett a kenyérfogyasztás, és ezt a koronavírus-járvánnyal és annak hosszabb távú hatásaival kötik össze a szakértők – írja a Telex. Az idén a malmok is kevesebbet búzát őröltek a tavalyihoz képest, nem kevesebb, mint 15-20 százalékkal, ennek pedig több oka is lehet:

  • a pandémiával együtt járó korlátozások hatására kevesebb élelmiszer (és kenyér) fogyott
  • a háztartások takarékosabb felfogásra kapcsoltak
  • sokan átálltak az otthoni kenyérsütésre
  • az iskolák és különféle menzák bezárása miatt is visszaesett a kereslet

Jelenleg a piacon nincs nagy mozgás, a kereskedők már korábban megvásárolták az exportra szánt árut, most ezek szállítása folyik

– mondta el Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Sajnos lisztáremelkedés is várható, aminek mértéke valamikor az aratás után tisztázódhat - az induló búzaárak sosem látott magasságban vannak: tonnánként 60-62 ezer forint körül mozognak, aminek szintén több oka is lehet: olajáremelkedés, chiphiány, konténerdrágulás, illetve a hazai jövedéki adóváltozás vagy a forint árfolyama.

Címlapról ajánljuk

További cikkek