A friss kenyérnél nincs is finomabb – de sokan nem engedhetjük meg magunknak, hogy minden reggel lebattyogjunk a pékségbe, így nem árt, ha néhány napig azért el tudjuk tárolni a kenyeret. Egy átlagos kenyérféle szobahőmérsékleten 2-4 napig tartható el minőségromlás nélkül, ezt persze módosíthatja a kenyér fajtája, az otthoni páratartalom, a mellette tárolt termékek, és még rengeteg minden. Az is jellemző, hogy a vásárolt kenyér tovább eltartható, mint a saját készítésű, nem nehéz kitalálni, hogy a benne található tartósítószerek miatt.
Még így sokszor túl hamar tönkremegy azonban, tartósítószer ide vagy oda – az alábbi tippek segíthetnek kicsit kinyújtani az élettartamát:
Csomagold papírba vagy pamutba!
A kenyér tárolásának trükkös része az, hogy megakadályozzuk a nedvesség elpárolgását és a penészesedést is.
A legjobb módja annak, hogy megbirkózzunk ezzel a kihívással, ha a kenyeret némileg légáteresztő anyagba csomagoljuk, például papírzacskóba vagy pamutszövetbe.
Ez nedvesen tartja a kenyeret, miközben megfelelően át is ereszti a levegőt, hogy megakadályozza a penészgombák megtelepedését
Legyen kenyértartód!
Bár a műanyag zacskók és a légmentesen záródó tárolóedények jó módszernek tűnhetnek a kenyér tárolására, a légáramlás hiánya elősegíti a penészgombák növekedését, mivel a kipárolgást visszatartja, a penész pedig kifejezetten szereti a nedvességet. Egy jó kenyértartó megóvja a kenyeret a kiszáradástól, de elegendő levegőáramlást is biztosít ahhoz, hogy megakadályozza a penész kialakulását.
Érdemes figyelni arra, hogy a forró konyhai eszközöktől távol tartsd a tartót is, a kiáramló hő ugyanis megint csak penészedést idézhet elő.
Fagyaszd le!
Ha tudod, hogy nem fogod megenni az összes kenyeret az elkövetkezendő pár napban, egyszerűen fagyaszd le azt, ami biztosan nem fog elfogyni. A fagyasztó a legjobb barátod, ha kenyér minőségének megőrzéséről van szó. Attól függően, hogy hogyan szeretnéd később elfogyasztani, lefagyaszthatod egészben, negyedekre vágva vagy előre szeletelve. Az egész vagy negyedelt kenyér szobahőmérsékleten kiolvasztható, majd úgy is fogyasztható.
Óvatosan rakd a hűtőbe!
Bár, mint az előbb említettük, a fagyasztó a legjobb barátod, a hűtő már nem biztos: a hűtés jelentősen késlelteti a penészgombák növekedését, de a kenyér gyorsabban megkeményedik. Ennek az az oka, hogy a hűtőszekrény belsejében a környezet száraz.
Ha azonban kereskedelmi forgalomban előállított kenyérrel van dolgunk, ezek közül sok annyi és olyan tartósítószert tartalmaz, ami bizonyos mértékig segít ellensúlyozni a hűtőszekrény zord klímáját.
A hűtőszekrényt csak végső esetben és csak néhány napig használd. A legjobb eredmény érdekében szorosan csomagold be a kenyeret műanyag zacskóba vagy műanyag fóliába, ami segít megtartani a nedvességet.
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad: