Drasztikusan megdrágulhat a kenyér szeptemberre

Eddig soha nem tapasztalt drágulás várható a kenyereknél, az okot az alapanyagok és a munkaerő árának növekedésében kell keresni.

A gabonatőzsdei rekordok, a feldolgozóipar költségemelkedése, a munkaerő és a szállítás drágulása miatt őszre akár 400 forint fölé is mehet egy kiló kenyér ára, indokolja a kenyér drágulásának okát a Népszava.

A 400 forintot is meghaladhatja a kenyér ára szeptemberben

Lakatos Zoltán, a Magyar Pékszövetség alelnökének nyilatkozata szerint a malomiparnak már augusztusban emelnie kellett a liszt árát a gabonadrágulás miatt, amelynek összege szeptemberben várhatóan még tovább fog emelkedni. A liszt áremelkedése éves szinten a 20 százalékot is megközelítheti.

A kenyér ára az idei év első felében nagyjából 8-10 százalékkal emelkedett, a kilós fehér kenyér ára átlagosan 30 forinttal nőtt az előző évhez képest, ezzel kis híján megközelítve a 400 forintot. Ősszel további drágulás várható, a fehér kenyér kilós ára pedig meg is haladhatja majd a 400 forintot.

A liszt drágulásával főleg a kisebb pékségek járhatnak rosszul, melyeknek száma az elmúlt években rohamosan csökken. Lakatos Zoltán szerint az ágazat működését az könnyíthetné meg, ha a kenyér bekerülhetne a kedvezőbb, 5 százalékos áfakörbe.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...