Bár csökken a búza ára, a kenyéré nem

Úgy tűnik, hogy a kenyér árának emelkedését semmi sem állítja meg.

Az  economx.hu összeállítása érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet: bár a búza beszerzési ára drasztikus mértékben csökken, ez nem állítja meg a kenyér árának növekedését.

Bár csökken a búza ára, a kenyéré nem

A lap leírja, hogy amíg 2020-ban 325 forint volt egy kilogramm fehérkenyér, idén februárban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint már 877 forint volt a kenyér ára.

Tehát 4 év alatt két és félszeresével többet fizetünk a kenyérért, ára pedig valószínűleg nem csökken majd.

Annak ellenére sem számíthatunk árcsökkenésre, hogy a kenyér alapjának számító étkezési búza termelői ára 35 százalékkal csökkent egy év alatt. A takarmánybúza 33 százalékkal, a takarmánykukorica 40 százalékkal, a takarmányárpa pedig 50 százalékkal.

Nagy István agrárminiszter azt mondta a jelenségre, hogy a kenyér aktuális árszintjére a búza árának csökkenése csak jelentős időeltolódással hat, mivel a malmok az aratás után jellemzően nagyobb készleteket vásárolnak fel. Azt is hozzátette, hogy a kenyér árára csak kisebb hatással van a búza termelői ára, mivel a költségek nagyobbik részét a búza malomipari feldolgozása, a logisztikai és az energiaköltségek, valamint a munkabérek teszik ki.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...