Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az energia, a szállítás és a munkabér költsége, amelyek mind nagyban befolyásolják a sütőipari termékek árát. Ezt a helyzetet tovább nehezíti, hogy az ágazat már régóta több megoldatlan problémával küzd – írja az Agrárszektor.
Jelentős nyomás nehezedik a sütőiparra
Az ágazat képviselői szerint a vásárlók részéről nagy nyomás nehezedik a sütőiparra, hogy csökkenjenek a termékek árai.
Ám erre rendkívül kevés az esély – mondta Raskó György. Ennek többek között, a korábban említett megnövekedett energia-, szállítás- és munkabér-költségek az oka. De a visszaesett fogyasztás és a búzakészletek fogyatkozása sem segít a helyzeten. Sőt, az ágazat már évek óta arra számít, hogy csökkenteni fogják az áfát. Az ágazati szereplők ugyanis szeretnék a megtakarított összeget megtartani.
A kapacitás növelés segíthetne
Esetleg a kapacitások növelése jelenthetne megoldást a problémára, hiszen most a fogyasztáscsökkenés miatt lényegesen kevesebbet gyártanak az ágazat képviselői, mint amennyit tudnának. Ám kérdéses persze, hogy ha ez meg is valósulna, akkor a különféle kötelező akciókkal és különadóval sújtott kereskedelem mennyit lenne képes ebből átadni, írja a cikk.
A kenyér áránál azonban ilyen kapacitás-tartalék nincs, ezért nem is várható, hogy érdemben csökkenne az ára
– mutat rá az oldal.
A jelenlegi helyzetet tovább nehezíti, hogy manapság rendkívül sokféle kenyeret árulnak, így az 500 forintos klasszikus fehértől kezdve a csaknem kétezer forintos kilóáron értékesített minőségi, magvas kenyerekig mindenféle fajta kapható. Utóbbiak esetében már tényleg nagyon kevés az esély arra, hogy bármilyen árcsökkenés történjen.
További aktuális híreink: