Így kempingeztünk mi a Kádár-korszakban

Tonnányi májkrém és készétel konzerv formájában, összecsukható kempingszékek és csúf narancssárga műanyag tányérok. Ezekkel megpakolva belezsúfolódtunk a jó öreg Trabantba, majd célba vettük a kempinget.

Gyerekkorunk nyaraihoz a családi sátorozások is hozzátartoztak, melyek olyan felejthetetlen élményeket adtak, amikre még ma is szívesen emlékszünk vissza. Nem kellett sok a boldogsághoz, mégis jól éreztük magunkat.

Zsúfolásig telt kemping

Konzervek

A konzervek legalább annyira részesei voltak a kempingezésnek, mint maga a sátor. Mindig pakoltunk az örök klasszikusból, vagyis a sertésmájkrémből, vittünk magunkkal utasellátó szendvicskrémet, és persze a konzerv töltött káposzta is előkerült. Érkezés után, amíg a család feje kín szenvedve felállította a sátrat, addig a női szakasz készített egy vagon májkrémes szendvicset savanyú uborkával.

Retró májkrémek

Műanyag kemping étkészlet

A Kádár-rendszer egyik legnépszerűbb színe a narancssárga volt - természetesen csak a vörös után. Rengeteg minden készült ebben a csodás színben, így érthető, hogy a kempingezéshez használt poharak és tányérok sem tündökölhettek más színben, csakis narancssárgában. Elvétve citromsárga és babakék is feltűnt a láthatáron, mint kivételek, amik erősítették a szabályt.

Csinos edénykészlet

Bográcsozás

Bogrács nélkül nem létezett kempingezés: már attól beindult a nyálelválasztásunk, ha megéreztük a bográcsban főtt ételek illatát, emellett a bográcsozás remek közösségépítő tevékenység is volt. Eme szabadtéri főzés hagyományait átmentettük a rendszerváltás utáni időkre is, hiszen a bográcsban piruló hagyma és hús illata meg a pirospaprika zamata meg sem közelíti a gázon készült ételekét.

Receptajánlónk:

Retro strandos burger

Magyarországon is nagy kultúrája van a hamburgerezésnek, gyakorlatilag már mindenféle variációja létezik a vegántól a grillezett rákosig. De azért a '80-as, '90-es évek klasszik retro ...

Retró strandos lángos

A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit ...

Bográcsos marhalábszárpörkölt

Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek ...

Kemping gázrezsó

Bár a kempinget pont azért szerettük, mert nagy felhajtás nélkül is jól érezhettük magunkat, de a meleg étel és a kávé sátrazás közben is jól jött. Így a kemping rezsók sokszor előkerültek az egy-két hetes nyaralásokon, amiken a konzerv lencsefőzeléket melegítettük, vagy reggel a rotyogósban a kávét főztük.

Gázrezsó

Kempingszett

Az összecsukható kempingasztal és kemping szék volt hivatott képviselni a civilizációt a kempingben. Mi, gyerekek kis horgászszékeken ücsörögtünk Traubit szürcsölve, a felnőttek pedig nagyobb háttámlás változatokban fejtették a keresztrejtvényeket a Fülesben. Azért, hogy kényelmesen napozhassunk, fémvázas napozóágyakat is vittünk magunkkal, és keleti kényelemben barnítottuk habtestünket.

Retro matracok

A vízparti kempingezésekhez tapadós műanyag matracot is vittünk, amikre naponta vagy 18-szor ráizzadtunk.

De létezett menő vászonbevonatú, kék-piros matrac is, ami extra kényelmes és rettentő strapabíró volt, ráadásul foltozni is lehetett, ami tovább növelte élettartamát.

A legjobb matracok voltak!

Szerző: Petrás Gabriella


Még több nosztalgia itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...