„Miért olyan nehéz elkészíteni egy olyan egyszerű harapnivalót, mint a kemény tojás?" – merülhetett fel benned a kérdés, amikor már 10 percre a konyhában küzdöttél a pucolással. Ettől független érthető, ha nem szeretnél lemondani egy olyan egészséges ételről, ami felpörgeti az anyagcserédet, és hosszabb ideig eltelít. Jó hírünk van számodra, ugyanis nem kell búcsút intened a kemény tojásnak, sőt még az elkészítését is könnyebbé teheted pár egyszerű trükkel! Mutatjuk is!
Nézd meg a trükköket a galériában!
1.) Használj régi tojást
Kemény tojás készítéskor mindig meggyűlik a bajod a fránya pucolással? Ne töltsd bosszankodással az időt, hanem inkább használj régebbi tojásokat főzéskor! Ezeket ugyanis sokkal könnyebb megpucolni, mint friss társaikat.
2.) Elő a szódabikarbónával
Most már tudod, hogy a régi tojásokat sokkal könyebb megpucolni. De mi van, akkor ha csak frissek vannak otthon? Tegyél szódabikarbónát a főzővízhez! Az enyhén lúgos, vízben jól oldódó só ugyanis megkönnyíti a pucolást. Ha kipróbálnád ezt a módszert, akkor adj egy teáskanálnyi szódabikarbónát a vízhez.
3.) Forrásban lévő vízbe tedd a tojásokat
A könnyen hámozható kemény tojás készítésénél még egy kulcsfontosságú lépésre kell odafigyelned. Mindig forró vízbe tedd a tojásokat. Ha így főzöd őket, akkor még könnyebb lesz a pucolás! Szintén fontos, hogy óvatosan engedd a vízbe a szobahőmérsékletű tojásokat nehogy megrepedjenek.
4.) Adj ecetet a főzővízhez
Lehetséges, hogy erről a trükkről eddig még te sem hallottál, de az ecet vízhez való hozzáadásával elősegítheted a könnyű hámozást. Sőt, az átható szagú folyadék tompítja azt a jellegzetes és nem túl kívánatos kemény tojásszagot is. Bár a tojások megrepedését nem tudja megakadályozni az ecet, viszont segít a tojásfehérjét a héjban tartani, ahelyett, hogy az kiszivárogna a forró vízbe. Ha nincs otthon ecet, akkor a citromlé is megteszi.
5.) Pihentesd a tojásokat jeges vízben
Nos, ez a trükk elengedhetetlen, ha tökéletes kemény tojásra vágysz. Amint megfőttek a tojások, azonnal tedd át őket egy tál jeges vízbe. Ez nemcsak leállítja a főzési folyamatot, és segít elkerülni a túlfőzést, hanem a pucolást is sokkal könnyebbé teszi.
6.) Használd a műanyag dobozos trükköt
Ha elkészültek a tojások, akkor óvatosan tedd át őket egy műanyag edénybe, és önts rájuk egy kevés hideg vizet. Tedd rá a fedőt, és óvatosan rázd össze. Egészen addig, amíg le nem válik a tojáshéj. Ez a módszer akkor működik igazán jól, ha hat vagy több kemény tojás van a dobozban.
7.) Gőzöld ne főzd!
Első hallásra nekünk is furcsán hangzott ez a technika, de ha belegondolsz, akkor a tojás gőzölése igazból teljesen logikus, hiszen mindig kockázatos a tojást forrásban lévő vízbe ejteni, ahol könnyedén megrepedhet. Arról nem is beszélve, hogy főzés közben egymásnak ütköznek a tojások, amitől szintén megsérülhetnek. Ezenfelül a gőzölés egy sokkal egyenletesebb főzési mód, mivel a tojás nem tud az edény forró aljához érni. Sőt, a meggőzölt kemény tojást könnyebben lehet meghámozni, mint a főtt tojás.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:
- Hogyan helyettesítsd a tojást, ha nem kapsz a boltban?
- Tényleg csak fa késsel lehet vágni a padlizsánt?
- Legyen neked is válságálló kamrád ezzel a 8 alapanyaggal