Hideg vagy meleg? Ezekben a tésztákban nem mindegy, milyen vizet használsz

Nyilvánvaló, hogy az elkészített receptjeink sikere nemcsak rajtunk múlik, hanem az alapanyagainkon is. Hatalmas jelentőséget kapnak olyan apró részletek is, mint a hőfok: nézzük, mely házi tésztákban kiemelten fontos ez!

Köztudott, hogy az alapanyagok hőfoka igenis jelentős tényező, főleg akkor, ha sütünk. A tojás, vaj, sőt, egyesek szerint még a liszt esetében is nagyon figyelnünk kell, hogy fagyosan vagy felmelegítve vetjük be őket a különböző házi tésztákban. A rétes-, pite- és kelt tészták persze nemcsak ilyen „nemes” alapanyagokból állnak, gyakran használunk valamilyen egyszerű folyadékot (vizet, tejet, stb.) a száraz és nedves hozzávalók gombóccá gyúrásához. Ezek hőmérséklete pedig önmagában meghatározza a házi tészták sikerét: lássuk, hol mire érdemes ügyelni!

Friss meggyszem és leveles tésztás házi sütemény közelről
Ezekben a tésztákban nem mindegy, milyen vizet használsz

Kelt tészta

Annyira egyértelmű, mégis szót kell ejtenünk az összes édes és só, élesztővel felfuttatott tésztáról. Egyrészt, hogy a kezdők is részesüljenek a tudásban, másrészt, mert sosem árt egy kis emlékeztető a már gyakorlott kelesztőknek.

Minden élesztős tésztában szigorúan langyos, tehát se nem hideg, de nem is túl forró folyadékot kell használnunk, nehogy megöljük a tészta lelkét, a kis gombákat.

Omlós vajas tészta

A spektrum teljesen ellentétes végén helyezkedik el a vajas tészta: itt hideg, sőt konkrétan jeges vízre lesz szükségünk. Sós vagy édes verzióban is készülhet ez az alaptészta, lelkét azonban minden esetben a vaj adja. A zsiradékra pedig ügyelnünk kell, ellenkező esetben elveszíthetjük az omlós állagot.

Mivel a liszttel elmorzsolt vaj a kezünk melegétől egyre csak olvadozni akar, vissza kell rántanunk ebből némi jeges víz hozzáadásával. Csak a tényleg fagyos folyadékkal érhetünk el jó eredményt, gondoskodjunk hát az abszolút fagypont alatti hőmérsékletről jégkockákkal.

Házi rétestészta

Aki készített már házilag rétest, az tudhatja, hogy ennél a tésztánál minden a lazaságról szól. Ugyan erős gluténszerkezet kell ahhoz, hogy terítőnyí méretűre tudjuk nyújtani a kis gombócunkat, emellett egyfajta rugalmasság is kulcsfontosságú a tésztában.

Ezt biztosítja a langyos víz is, amit a liszthez adunk: ettől már kapásból lazább lesz a massza, nem kell megvárnunk, hogy a hidegtől befeszült gombóc felengedjen.

Vizes piskóta

Akadnak olyan piskótareceptek, amelyek némi vízzel lazítják a légies massza állagát. Köztudott, hogy az igazán keményre verhető tojáshab egyik fontos alapja, hogy maga a fehérje ne legyen hideg. A szobahőmérsékletre engedett tojást jóval hamarabb verhetjük jóval stabilabb habbá.

Ezt a vonalat követve a vizes piskótában a tálba csorgatott folyadék is legyen kézmeleg, hogy ne gátolja a kényes tojáshab és a még kényesebb piskótamassza sikerét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tanácsokat, tippeket is fogadd meg:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...