A kelbimbó egy rendkívül sokoldalú zöldség, melyből leves, főzelék és rakott egytálétel is készülhet. De sokan fogyasztják gazdag tápanyagtartalma és alacsony kalóriatartalma miatt is.
Miért jó a kelbimbó?
A kelbimbó igencsak megosztó zöldség, annak ellenére, hogy egy rendkívül tápláló és egészséges káposztaféle, amely számos jótékony hatással rendelkezik. Többek között nagyon gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, továbbá fogyasztása támogatja az egészséges emésztést is. Bár tényleg rengeteg jótulajdonsággal rendelkezik, mégis van ellenjavallata fogyasztásának.
Milyen esetben nem szabad fogyasztani a kelbimbót?
Mivel a kelbimbónak magas a K-vitamin-tartalma, ezért azoknak, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek, érdemes óvatosan fagyasztania a zöldségből, hiszen csökkentheti ezen készítmény hatékonyságát.
Ezen kívül a kis káposztaféle goitrogén, vagyis gátolhatja, illetve megzavarhatja a pajzsmirigy működését, ami különösen akkor jelenthet gondot, ha valaki eleve pajzsmirigyproblémákkal küzd.
Persze ezek a problémák csak akkor merülnek fel, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk a zöldséget. Kis mennyiségben valószínűleg nem okoz igazán problémát, sőt.
Mit készítsünk kelbimbóból?
Mint már említettük, a kelbimbó egy rendkívül sokrétű zöldség, így rengetegféleképpen elkészíthetjük. Fogyaszthatjuk köretként párolva vagy sütve, főzhetünk belőle ízletes levest, főzeléket vagy rakottast, de tésztához is hozzáadhatjuk. Igazából csak a képzeletünk szab határt.
Még több szuper alapanyag: