3 recept kelbimbóval, a cuki, de elhanyagolt káposztafélével

Lehet nem szeretni ezeket a kedves zöld gömböket? Sajnos sokan nem kedvelik, mert csak az iskolai túlpárolt, szétfőtt kelbimbó van meg az emlékezetükben, ezért később sem próbálkoznak vele. A következő három recept nekik szól, hogy megszeressék, de a zöldség kedvelőinek is küldjük őket, hogy még többször, minél színesebben használhassák fel ezt a tényleg izgalmas alapanyagot.

Kiskori első kelbimbófőzésem barátnőmék kertjében történt, ahol a szomszéd néni féltve őrzött kis növénykéjéről letördeltük a termést, mondván, olyan jó káposztaillatú, majd homokkal, kavicsokkal és más levelekkel „összefőztük”. Pár órával később már fent babáztunk a szobában, amikor hallottuk, hogy valaki csenget, aztán sír az előszobában. Hát, nem vagyok rá büszke, hogy elcsakliztuk a bogyókat, de arra igen, hogy már akkor felismertem, milyen jó kis alapanyag a kelbimbó! Nálunk nem volt gyakori a kelbimbó a tányéron, maximum a levesbe dobtak pár darabot belőle, ezek pedig mindig túlfőttek és a házi csirkétől zsírosak lettek. Ezért csak amikor először külön köretként, sütve kóstoltam, akkor szerettem igazán bele. Most három új receptet hoztam, hogy mással is megszerettessem.

Tudtad?

A kelbimbó először Kínából Európába, Brüsszelbe jutott el, ezért más nyelveken sokszor brüsszeli bimbónak vagy kiskáposztának hívják. Megannyi értékes tápanyagát felsorolni hosszú lenne, viszont kalóriában elég alacsony, emiatt sok diétába beilleszthető.

Nyers kelbimbós saláta tahinis öntettel

A kelbimbó nyersen is fogyasztható! Ha van egy robotgépünk vagy csak egy mandolinunk, akkor a kezekre és a körmökre vigyázva hajszál vékony szeletekre vágjuk, citromos-mézes öntettel locsoljuk és már tálalhatjuk is. Jól mennek hozzá az édes és egyben savanykás gyümölcsök, például az alma és a gránátalma magja. Most ősszel adhatunk hozzá sütőtököt vagy édesburgonyát, egyébként kecske sajttal vagy fetasajttal turbózhatjuk, hogy még kiadósabb legyen a saláta belőle.

Csőben sült kelbimbó zöldségágyon

A kelbimbóval együtt más zöldségeket is érdemes a besamel alá berakni. Menő az évszaknak megfelelő gombával. Ez nekem most nem volt otthon, csak levesbe való zöldségeket találtam, melyek közül a burgonyát, a répát és a póréhagymát emeltem be ebbe a receptbe. A zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsiben előpirítottam. A répa-burgonya-póré hármas szuper alapot képezett az ízletes kelbimbóknak. Ha kipróbáljátok, tuti, hogy legközelebb is így csináljátok.

Cukkinis minitortilla kelbimbóval és paradicsommal

Bármilyen zöldséges palacsintának, taconak, és tortillának nagyszerű tölteléke lehet a kelbimbó, csak tegyünk alá sok krémsajtot, vagy készítsünk hozzá egy joghurtos öntetet. Ha egy nagyobb tálcányi bogyót lesütünk egyszerre, akkor több helyen is fel tudjuk használni, vagy egy nagyobb társaságra is elegendő adagot tudunk készíteni. Ha nincs időnk sütni, használhatunk kész tacokat is, mehet a buli!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...