3 recept kelbimbóval, a cuki, de elhanyagolt káposztafélével

Lehet nem szeretni ezeket a kedves zöld gömböket? Sajnos sokan nem kedvelik, mert csak az iskolai túlpárolt, szétfőtt kelbimbó van meg az emlékezetükben, ezért később sem próbálkoznak vele. A következő három recept nekik szól, hogy megszeressék, de a zöldség kedvelőinek is küldjük őket, hogy még többször, minél színesebben használhassák fel ezt a tényleg izgalmas alapanyagot.

Kiskori első kelbimbófőzésem barátnőmék kertjében történt, ahol a szomszéd néni féltve őrzött kis növénykéjéről letördeltük a termést, mondván, olyan jó káposztaillatú, majd homokkal, kavicsokkal és más levelekkel „összefőztük”. Pár órával később már fent babáztunk a szobában, amikor hallottuk, hogy valaki csenget, aztán sír az előszobában. Hát, nem vagyok rá büszke, hogy elcsakliztuk a bogyókat, de arra igen, hogy már akkor felismertem, milyen jó kis alapanyag a kelbimbó! Nálunk nem volt gyakori a kelbimbó a tányéron, maximum a levesbe dobtak pár darabot belőle, ezek pedig mindig túlfőttek és a házi csirkétől zsírosak lettek. Ezért csak amikor először külön köretként, sütve kóstoltam, akkor szerettem igazán bele. Most három új receptet hoztam, hogy mással is megszerettessem.

Tudtad?

A kelbimbó először Kínából Európába, Brüsszelbe jutott el, ezért más nyelveken sokszor brüsszeli bimbónak vagy kiskáposztának hívják. Megannyi értékes tápanyagát felsorolni hosszú lenne, viszont kalóriában elég alacsony, emiatt sok diétába beilleszthető.

Nyers kelbimbós saláta tahinis öntettel

A kelbimbó nyersen is fogyasztható! Ha van egy robotgépünk vagy csak egy mandolinunk, akkor a kezekre és a körmökre vigyázva hajszál vékony szeletekre vágjuk, citromos-mézes öntettel locsoljuk és már tálalhatjuk is. Jól mennek hozzá az édes és egyben savanykás gyümölcsök, például az alma és a gránátalma magja. Most ősszel adhatunk hozzá sütőtököt vagy édesburgonyát, egyébként kecske sajttal vagy fetasajttal turbózhatjuk, hogy még kiadósabb legyen a saláta belőle.

Csőben sült kelbimbó zöldségágyon

A kelbimbóval együtt más zöldségeket is érdemes a besamel alá berakni. Menő az évszaknak megfelelő gombával. Ez nekem most nem volt otthon, csak levesbe való zöldségeket találtam, melyek közül a burgonyát, a répát és a póréhagymát emeltem be ebbe a receptbe. A zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsiben előpirítottam. A répa-burgonya-póré hármas szuper alapot képezett az ízletes kelbimbóknak. Ha kipróbáljátok, tuti, hogy legközelebb is így csináljátok.

Cukkinis minitortilla kelbimbóval és paradicsommal

Bármilyen zöldséges palacsintának, taconak, és tortillának nagyszerű tölteléke lehet a kelbimbó, csak tegyünk alá sok krémsajtot, vagy készítsünk hozzá egy joghurtos öntetet. Ha egy nagyobb tálcányi bogyót lesütünk egyszerre, akkor több helyen is fel tudjuk használni, vagy egy nagyobb társaságra is elegendő adagot tudunk készíteni. Ha nincs időnk sütni, használhatunk kész tacokat is, mehet a buli!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!