Mielőtt betörtek a külföldi receptek a magyar konyhákba, de már hozzájutottunk az élelmiszeripar gyorstermékeihez, szóval a tiramisu-korszak előtt is létezett otthoni krémessüti-készítés. A szocializmus egyik élelmiszeripari sztárterméke kétségtelenül a pudingpor volt. Ebből aztán készültek nyakra-főre a házi desszertek. Nagy üvegtálakban, babapiskótával vagy keksszel rétegezve, mindenki kedvence, a pudingos süti került a családi asztalra ünnepnapokon, hétvégeken, aztán a villámgyors elkészíthetősége miatt hétköznapokon. Most egy gyöngyszemet mutatunk be, a kekszes-pudingos szeletet.
Nézzük miből áll össze a színes-illatos finomság!
Keksz
Olcsó, és mindenhol beszerezhető a háztartási keksz, ebből készítették nagyanyáink is a pudigos sütit, de ha kapunk kicsit kifinomultabb vajas kekszet, akkor inkább ezt pakoljuk meg a különböző ízesítésű pudingokkal. Téglalap vagy négyzet alakú, az mindegy, annyi lesz a különbség, hogy felvágás után a sütiszelet is a keksznek megfelelő szélességgel és hosszal rendelkezik majd.
Így lesz kilenc rétegű a kekszes-pudingos sütid, katt a képre, nyílik a galéria!
Tipp: három a magyar igazság, pudingrétegből is a hármas fogat a nyerő ebben a sütiben!
Puding
Van, aki kifejezetten a retró műízekre esküszik, nem is tudja mással elképzelni a kekszes-pudingos sütit – itt megjegyzendő, hogy ez esetben sima háztartási keksszel érdemes párosítani a pudingot. Szerencsére azért már vannak kicsit kifinomultabb termékek is, amelyekbe nemcsak mesterséges aroma kerül, hanem mondjuk eredeti vaníliamagok is. A csokipuding mindig necces, de ha kakaóval készül, akkor nyert ügyünk van. A harmadik színhez használhatunk puncsos, epres vagy málnás pudingport, talán a gyümölcsösök tudják még izgalmasabbá varázsolni a kész sütinket.
Házilag?
Pudingot főzhetünk, és kekszet is tudunk otthon sütni, akkor biztosan csak olyan alapanyagok kerülnek a sütibe, amit mi szeretnénk, de valójában a eredetiségét, sajátosságát, lényegiségét, fő jellemzőjét csapjuk agyon ezzel a kekszes-pudingos sütinek. Ha jót akarunk, maradunk a bevált bolti pudingporoknál és kekszeknél.
Díszítés
A sütink legfelső rétege keksz legyen. Ezt lehet egyedileg díszíteni. Egy kis tejszínhabot mindenképpen érdemes rátenni, ettől olyan előkelő cukrászsütis küllemet kap. Erre mehet egy kevés reszelt étcsoki vagy tortadara, ami pedig visszaadja a bolondos kinézetét, amilyen valójában a kekszes-pudingos szelet.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Kekszes-pudingos szelet - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: