Aki előre süt húsvétra kekszet, megúszhatja az utolsó pillanatos kapkodást és sürgető készülődést, azonban ők sem nyerhetnek meg mindent: foglalkozniuk kell ugyanis a sütemények frissen tartásával az ünnephez vezető hetekben. Ugyanis a kekszek nem maradnak örökre frissek, kivéve, ha bevetjük a lenti tárolási módszerek egyikét.
A friss kekszek legnagyobb ellensége
Ahhoz, hogy megtaláljuk a tárolás tökéletes módszerét, először azt kell megértenünk, hogy mitől kell megvédenünk a kekszeket. Amikor frissen elkészítünk egy tepsi süteményt, a zsiradékból és más hozzávalókból kinyert nedvesség még 100%-ban benne van a tésztában.
Azonban idővel – főleg, ha a szabad levegőn hagyjuk a desszertet – ez a nedvesség elpárolog a tésztából, szárazabban és keményebben hagyva azt.
Egyszóval a levegőn hagyva kiszáradnak a süteményeink (a kekszek kifejezetten hajlamosak erre), akár egy nap alatt is. Ezért gondoskodnunk kell az olyan tárolásról, amelynek során minimális mennyiségű levegő ér el a süteményhez.
Szobahőmérsékleten
Amennyiben 3-4 napon belül elfogyasztjuk a kekszeket, tarthatjuk őket szobahőmérsékleten. Ezt azonban egy légmentesen zárható dobozban vagy üvegben kell megtennünk. A dekoratív dobozok és üvegek annyira nem alkalmasak a tárolásra.
Ha mégis ez utóbbi díszes módszert választanánk, először tegyük a süteményt fagyasztózacskóba, zárjuk le levegő nélkül, és így tegyük a kekszes üvegbe.
Hűtőben
Előfordulhat, hogy egy kicsit hosszabban kell elraknunk a kekszet, ebben az esetben pedig a szobahőmérsékletről át kell tennünk őket egy hidegebb helyre, nevesen a hűtőbe. A kulcsszó itt is a légmentesség lesz, mivel nemcsak a kiszáradástól, hanem a hűtőszekrényben lévő fura szagoktól is meg kell védenünk a kekszeket.
Ezért tegyük jól záró műanyag dobozba, zacskóba a süteményt: így akár két hétig is eláll majd a hidegen. Húsvétra ugyanolyan friss marad, mint az elkészítés napján.
Fagyasztóban
Amikor pedig extrán hosszú időre tervezünk (netán jövő húsvétra?), lépjünk még egy fokozattal feljebb, és nyissuk ki a mélyhűtő ajtaját. A fagyasztóban egy bő évet is adhatunk a kekszeknek, nem lesz semmi bajuk a fagypont alatt.
A felhasználás előtt tegyük át a sima hűtőbe, majd hagyjuk ott szépen felengedni. A tálalás napján tegyük szobahőmérsékletre, hogy teljesen visszanyerje eredeti pompáját.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ismerd meg ezeket a konyhai technikákat is: