A sós kekszek, vagy úgynevezett krékerek, igen nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen csak úgy „etetik magukat” és szinte lehetetlen leállni velük. Remekül beillenek sörkorcsolyának, de egy borkóstolóra is ideálisak, vagy csak úgy, egy beszélgetés mellé is szívesen fogyasztunk ilyesmit. Annak ellenére azonban, hogy viszonylag gyakran eszünk ilyesmit – kivéve persze, ha a diétánk tiltja –, lehet, hogy még sosem vizsgáltuk meg alaposan ezeket a ropogtatnivalókat.
Ha közelebbről megnézzük ezeket a kekszeket, láthatjuk, hogy lyukak vannak rajtuk.
Akadnak olyan típusok, amelyeken több, amelyeken kevesebb, valamelyiken rendben sorakoznak, másokon pedig össze-vissza vannak – de mindegyiken megtalálhatók. Kevesen tudják, hogy ezek megléte egyáltalán nem esztétikai funkciót tölt be, sokkal inkább gyakorlati hasznuk van.
Ezeknek az apró lukaknak köszönhető ugyanis, hogy a krékerek felszínén nem jelennek meg buborékok. És ez sem csak azért fontos, hogy a kekszek jobban mutassanak: ha nem lennének a lyukak, akkor könnyebben előfordulhatna, hogy a kis krékerek nem sülnek meg rendesen. A lukakon keresztül ugyanis a gőz könnyebben tud távozni, így a keksz lapos marad, ahelyett, hogy sütiszerűen felemelkedne.
Még több érdekesség: