Ha valami igazán különlegesre vágyunk, érdemes kipróbálni a kecskesajtot! Ez, a sokak számára szokatlan tejtermék számos egészségügyi előnnyel jár, jellegzetes ízének köszönhetően pedig bármilyen egyszerű ételt feldobhatunk vele. A közelkeleti konyhában a kecsketej és az abból készült termékek alapélelmiszernek számítanak, és egy ideje hazánkban is egyre több helyen lehet kapni ezeket az ínyencségeket. Most elmondjuk, hogy miért is értékes a kecskesajt, és miért jó nekünk, ha néha lecseréljük a hagyományos tejtermékeket.
Karamellizált hagymás és a világ legjobb sajtjaitól krémes tészta
Gondolj a francia hagymaleves hangulatára egy krémes tésztaként testet öltve, amiben a világ legjobb sajtjait használjuk fel – gruyere, kecskesajt és még lédús burrata is van a tetején. ...
Marinált céklasaláta dióval, kecskesajttal, radicchioval
Íme egy kiadós sültcékla-saláta, amelynek elkészítése nem igényel túl sok figyelmet, de különösebb szakértői tudást sem, cserébe baromi látványosan néz ki, és elképesztően ...
Friss rukkolasaláta kecskesajttal
Egy könnyed, de tápláló saláta mindig jó választás, ha gyorsan szeretnénk összedobni valami finomat. Mi most egy friss, kecskesajttal turbózott rukkolasalátát hoztunk, amit a csodás ...
Kattints a galériára a kecskesajtfogyasztás előnyeiért!
A kecskesajt 5 előnye a tehéntejes sajtokkal szemben
Különleges ízű
Sokan azért nem választják a kecskesajtot, mert tartanak annak erőteljes “kecskés” ízétől. A kecskesajt valóban jellegzetes ízjegyekkel rendelkezik, attól viszont nem kell tartanunk, hogy “büdös”, ha megfelelő helyről vásároljuk. A kecskesajt ízét nagymértékben befolyásolja, hogy vannak-e bakok a tejelő anyakecskékkel. Az erős kecskés íz nem a tejből, hanem a baktól származik. A legtöbb üzemben azonban figyelnek arra, hogy a bakot elzárva tartsák. Ha korábban volt is rossz tapasztalatunk a kecskesajttal, érdemes adni neki egy újabb próbát, és ezúttal olyan helyről beszerezni, ahol tudjuk, hogy külön voltak tartva a tejelő állatok.
A kecskesajt jellegzetes íze miatt jó kiegészítője lehet bármilyen egyszerű salátának vagy sós süteménynek, de kenyérrel és zöldséggel tálalva külön fogás is lehet.
Probiotikumforrás
A kecskesajt nemcsak könnyebben emészthető, mint a hagyományos tejtermékek, de magas probiotikumtartalma miatt fogyasztása kimondottan jót tesz az emésztésnek.
A különböző kecskesajtokban általában az acidophilus és a plantarum tejsavbaktériumok találhatók meg. Míg az előbbi elsősorban az emésztést és a felszívódást segíti, utóbbi erősíti az immunrendszert, és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
Könnyen emészthető
A felnőtt népesség 65%-a laktózintoleráns, vagyis nem tudja megfelelően megemészteni a tejtermékekben található tejcukrot. A kecskesajt alacsony laktóztartalma miatt azonban laktózérzékenyek számára is könnyebben emészthető.
Emellett más a kecsketej tejfehérje-szerkezete, mint a tehéntejé, így a tejfehérjére érzékenyeknek is érdemes adni egy próbát a kecskesajtnak.
Laktató
Magas protein- és zsírtartalma miatt a kecskesajt kimondottan laktató. Egy 2017-es kutatás szerint a kecsketejből készült termékek fogyasztása után jelentősen később lesznek éhesek az emberek, mintha hagyományos tejtermékeket fogyasztanának.
Kapcsolódó érdekességek: