Ha valami igazán különlegesre vágyunk, érdemes kipróbálni a kecskesajtot! Ez, a sokak számára szokatlan tejtermék számos egészségügyi előnnyel jár, jellegzetes ízének köszönhetően pedig bármilyen egyszerű ételt feldobhatunk vele. A közelkeleti konyhában a kecsketej és az abból készült termékek alapélelmiszernek számítanak, és egy ideje hazánkban is egyre több helyen lehet kapni ezeket az ínyencségeket. Most elmondjuk, hogy miért is értékes a kecskesajt, és miért jó nekünk, ha néha lecseréljük a hagyományos tejtermékeket.
Kattints a galériára a kecskesajtfogyasztás előnyeiért!
A kecskesajt 5 előnye a tehéntejes sajtokkal szemben
Különleges ízű
Sokan azért nem választják a kecskesajtot, mert tartanak annak erőteljes “kecskés” ízétől. A kecskesajt valóban jellegzetes ízjegyekkel rendelkezik, attól viszont nem kell tartanunk, hogy “büdös”, ha megfelelő helyről vásároljuk. A kecskesajt ízét nagymértékben befolyásolja, hogy vannak-e bakok a tejelő anyakecskékkel. Az erős kecskés íz nem a tejből, hanem a baktól származik. A legtöbb üzemben azonban figyelnek arra, hogy a bakot elzárva tartsák. Ha korábban volt is rossz tapasztalatunk a kecskesajttal, érdemes adni neki egy újabb próbát, és ezúttal olyan helyről beszerezni, ahol tudjuk, hogy külön voltak tartva a tejelő állatok.
A kecskesajt jellegzetes íze miatt jó kiegészítője lehet bármilyen egyszerű salátának vagy sós süteménynek, de kenyérrel és zöldséggel tálalva külön fogás is lehet.
Probiotikumforrás
A kecskesajt nemcsak könnyebben emészthető, mint a hagyományos tejtermékek, de magas probiotikumtartalma miatt fogyasztása kimondottan jót tesz az emésztésnek.
A különböző kecskesajtokban általában az acidophilus és a plantarum tejsavbaktériumok találhatók meg. Míg az előbbi elsősorban az emésztést és a felszívódást segíti, utóbbi erősíti az immunrendszert, és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
Könnyen emészthető
A felnőtt népesség 65%-a laktózintoleráns, vagyis nem tudja megfelelően megemészteni a tejtermékekben található tejcukrot. A kecskesajt alacsony laktóztartalma miatt azonban laktózérzékenyek számára is könnyebben emészthető.
Emellett más a kecsketej tejfehérje-szerkezete, mint a tehéntejé, így a tejfehérjére érzékenyeknek is érdemes adni egy próbát a kecskesajtnak.
Laktató
Magas protein- és zsírtartalma miatt a kecskesajt kimondottan laktató. Egy 2017-es kutatás szerint a kecsketejből készült termékek fogyasztása után jelentősen később lesznek éhesek az emberek, mintha hagyományos tejtermékeket fogyasztanának.
Kapcsolódó érdekességek: