A kávékrém általában a kiindulási pont!
Ha kávé és sütemény, akkor valószínűleg tíz emberből kilencnek a tiramisu ugrik be, az ellenállhatatlan, krémes olasz csábítás. S nem nehéz belátni, ez az árutársítás nem a véletlennek köszönhető. A mascarponesajtból, babapiskótából és természetesen kávéból készülő édesség már ezernyi formában ismert. Epres, likőrös, mogyorós, csokis… Ám egy valami változatlan, még az idők múlásával is: ez a kávé harmonikus jelenléte. A háztartási kisgépek közül ezért aztán a robotgép nem hiányozhat, de sok esetben a botmixer is elegendőnek bizonyulhat.
És ha már krémkészítés, akkor a kapucíner szelet sem maradhat ki a felsorolásból, aminek az alapja újfent a mennyei fekete.
Bár akad, aki instant kávé hozzáadásával bűvészkedik, a kávé attól még kávé marad.
Instant vagy frissen főzött?
Fentebb már megemlítettünk egy, a témában eredendően vitákat szító felvetést: az instant, esetleg a három az egyben kávék a legalkalmasabbak a sütéshez, vagy a frissen főzött az igazi? Nos, aki kávéhoz értő rajongó, annak ez a kérdés fel sem merülhet a világában, mert evidencia, hogy a főzöttnél nincsen jobb, és pont. Ugyanakkor egyes élethelyzetek diktálhatnak más feltételeket, de az azért kijelenthető, hogy a minőségi kávéból főzött variációnak párja nincsen. Ez is tovább fokozható még a készülék milyenségével, mert az őrlős kávéfőző gyártja a legaromásabb feketénekvalót. Így, bár természetesen nem süteményhez választ az ember elsősorban kávéfőzőt, de az biztos, hogy a cél a minőségi kávéélmény megtapasztalása.
Az előítéletekkel ellentétben a kapszulás, valamint a párnás gépek is nagyon finom, sőt határozottan sokízű végeredményre képesek. De a régi, hagyományos kotyogós is jó szolgálatot tehet. Igazság szerint manapság inkább nő, mintsem csökken az ázsiója.
Melyek még a kedvelt sütemények?
De hogy folytassuk a fenti illusztris felsorolást, a sima, vajas-kávés krémmel töltött piskóta is népszerű. Kávés rolád néven fut, de általában ez az a süti, amit a legtöbben gyermekkorukból ismernek. Ez még abból az időből származik, amikor a mascarpone nem volt hozzáférhető, olyannyira nem, hogy akkoriban a sajt abszolút nem ilyen terméket jelentett. Azóta nagyot fordult a világ.
A tiramisu egyébként tölteléknek sem utolsó: akiknek bőven van ideje, bepróbálkozhatnak a tiramisu palacsintával, ami mindennek tetejében tornyozható is, csak hogy mindenki halmozhassa az élvezeteket.
Milyen íztársításokban érdemes gondolkodni?
A kávé harmonizál a gesztenyével, a csokoládéval, a mogyoróval, a naranccsal, a kókusszal, a vaníliával, a dióval, de a bátrak az alkoholos italok, főleg a rövidek ízeit is becsempészhetik egy-egy desszertbe. Az egyéni próbálkozások mindig kifizetődőek, úgyhogy a lista nyugodtan bővíthető azokkal a tételekkel, amik személyes kedvencek. A kávé koffeinmentes variációval nyugodtan helyettesíthető, az ízélményen ez mit sem fog változtatni, ellenben így már azok is elfogyaszthatják a sütiket, akik számára a koffein tiltólistás.