Persze már alapból is tele vannak a szakácskönyvek különböző kávés édességek receptjeivel, ezeket ismerjük és kedveljük, nem vitás – ha ez pedig tényleg így van, akkor nem kell ám megállnunk ennél a határnál. Akadnak más olyan sütemények, krémek és egyéb nyalánkságok, amelyek ugyan önmagukban is igen jók, de még duplán azok lesznek egy-két löttyintésnyi kávétól. Teremtsünk egy egész új generációnyi kávés édességet, induljunk el az alábbi ötletek mentén!
Bármi, ami csokis
Igen, halmozni fogjuk az élvezetek, hisz’ önmagában még nem elég, hogy egy desszert csokoládés, legyen kávés is! De a viccet félretéve, tényleg nagyon jót tesz egy leheletnyi kávé minden csokis finomságnak, elmélyíti és komplexszé teszi azok aromáját, legyen szó tortáról, muffinról, pohárkrémről vagy fagylaltról.
Krémes
A klasszikus francia krémes karamellás kalapjában amúgy is szokott landolni némi kávé, találja meg hát az útját a sütemény más részeibe is. Pontosabban mutassuk meg neki az utat: keverjük bátran mind a habba (itt érdemes instant kávét feloldani a még folyékony tejszínben), mind a sárgakrémbe (itt magát a tejet ízesítsük).
Sajttorta
Lehet egy sajttorta kifejezetten kávés is, de nem muszáj elmennünk a végletekig, megtehetjük azt is, hogy a natúr sütemény egy részét egészítjük ki ízben. A morzsás alaphoz használjunk kávés kekszet vagy keverjünk egy kevés lefőzött, hideg kávét az olvasztott vajjal együtt a morzsához. Természetesen a krémben is landolhat valamennyi az italból.
Banánkenyér
Biztos volt már olyan, hogy a frissen kisült, még szinte langyos banánkenyerünk szeleteit falatozva nagyon megkívántunk egy bögre kávét… nos, ha tényleg előfordult már ilyen, az nem a véletlen műve. A kávé és a banán kiválóan illenek egymáshoz, tegyünk hát róla, hogy közelebbről is megismerhessék egymást a sütemény tésztájában.
Panna cotta
A remegős olasz pudingdesszert egyik legszimpatikusabb tulajdonsága a szerénység: a tejszín épphogy csak édes, gazdag aromája, amit maximum csak egy kis friss gyümölccsel érdemes kiegészíteni. Persze nem kell mindig ennyire visszafogottnak lenni: törjünk rá ajtóstul az ízlelőbimbóinkra, keverjünk kávét a panna cottába, megéri!
Kókuszgolyó
Az apró falatnyi golyóbisok több szempontból is arra születtek, hogy némi kávé kerüljön a masszájukba. Alapból a kakaós vonalnak kiválóan áll ez a kiegészítés, és az esetleges rum jelenléte is megkívánhatja, hogy beleöntsünk a keverőtálba egy presszóscsészényi kávét. A legjobb az erős, hideg, korábban lefőzött fajta – akár a maradékot is felhasználhatjuk így.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Egyéb izgalmas konyhai ötletek várnak rád itt: