Figyelj, mennyit iszol: ennyi kávé már ártalmas a szívre

Csupán napi néhány csésze kávé rendszeres fogyasztása esetén is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szív- és érrendszeri problémák.

Egy friss kutatásból kiderült, hogy már napi 400 mg-nál több koffein fogyasztása is komoly veszélyeket rejthet magában. Ennyi koffein körülbelül 4 csésze kávénak felel meg, ami valljuk be, sajnos nem is annyira sok.

Figyelj, mennyit iszol: ennyi kávé már ártalmas a szívre

A tanulmány

A tanulmány során 92 egészséges, 18 és 45 év közötti ember adatait elemezték. Az összes alany vérnyomása megfelelő volt. A kutatás során minden koffeinfogyasztást feljegyeztek, teljesen mindegy, hogy teából, kávéból vagy szénsavas italokból, például kólából vagy energiaitalokból vitték be azt.

A résztvevők közel 20%-a naponta legalább 400 mg koffeint fogyasztott, ami négy csésze kávé, két energiaital vagy 10 doboz üdítő elfogyasztásának felel meg.

Mint kiderült, ennyi koffein fogyasztása jelentősen befolyásolja a résztvevők autonóm idegrendszerét, és idővel megemeli a szívritmusukat, vérnyomásukat. Azoknál pedig, akik napi 600 milligrammnál is többet fogyasztottak, végképp nagyobb volt a rizikó.

A vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatása miatt a rendszeres koffeinfogyasztás az egyébként egészséges embereket a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri problémák kockázatának teheti ki

– írta Dr. Nency Kagathara, a kutatás szerzője.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mérsékeljük a koffeinfogyasztásunkat, hogy elkerüljük a szív- és érrendszeri problémákat.

Forrásunk volt.


Még több a kávéról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...