Reggel az első gondolatunk a kávé, amiből az első csészényit, bögrényit még félálomban elfogyasztjuk, majd várjuk is a következő adandó alkalmat. Sokan kívánjuk mértéktelen módon az édes péksüteményeket, kekszeket, tortákat a kávé szürcsölése után, de mi okozza ezt a sóvárgást? Kutatásoknak köszönhetően már tudjuk is, hogy mit okolhatunk a cukor iránti vágyakozásért.
Mit művel a kávé?
Ez pedig nem más, mint maga a koffein, a keserű kristályos vegyület, az élénkítő hatású alkaloid, aminek több milliárd ember köszönheti kis túlzással, hogy el tud egyáltalán indulni a napja. Az éberséget lényegében az adenozin receptorok blokkolása okozza, viszont van egy „mellékhatása” is annak, ha koffeines kávé segítségével kikerülünk a fáradt, indiszponált állapotból.
Az említett receptorok blokkolása visszaszorítja az ember azon képességét is, hogy biztonsággal érezhesse az édességek, sütemények ízét.
Viszont, ha nem érzékeljük a szokásos módon a cukros ételeket, akkor beindulhat a vágyakozás, mindent felülíró epekedés egy falat sütiért.
Mi a helyzet a teával?
Mivel a teák zöme sem mellőzi a koffeint, hasonló sóvárgást érzünk majd, azzal a kis különbséggel, hogy hiába az élénkítés, a fekete, a zöld tea, a mate tea kevésbé keserű, mint a kávé. Így könnyebben meg tudjuk állni, hogy süti után nyúljunk, nincs az a szintű becsapás, mint a kávénál.
A kis kekszek, csokik, bonbonok kávé mellé szervírozása sem véletlen tehát, hiszen ez egy kedves gesztus azoknak, akik a fekete konty alá dobása után élnének az édességfogyasztással. A legtöbben a kekszekért lelkesednek, hiszen ott még akár mártogatni is tudjuk a folyadék hatására felpuhuló omlós finomságot. Ebben az angolok és az olaszok is mesterek — előbbiek inkább a teával kapcsolatosan, míg Olaszországban tökélyre fejlesztették a legfinomabb kávé-keksz kombinációkat.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Olvass még több érdekességről: