Ezért sóvárgunk édességért közvetlenül a kávé után

A Journal of Food Science-ben közölt kutatások szerint nem véletlen, hogy édességre, süteményre, kekszre vágyunk kávézás után. Az éberségünkért felelős fekete ugyanis becsapja az ízlelőbimbókat.

Reggel az első gondolatunk a kávé, amiből az első csészényit, bögrényit még félálomban elfogyasztjuk, majd várjuk is a következő adandó alkalmat. Sokan kívánjuk mértéktelen módon az édes péksüteményeket, kekszeket, tortákat a kávé szürcsölése után, de mi okozza ezt a sóvárgást? Kutatásoknak köszönhetően már tudjuk is, hogy mit okolhatunk a cukor iránti vágyakozásért.

Ezért sóvárgunk édességért közvetlenül a kávé után

Mit művel a kávé?

Ez pedig nem más, mint maga a koffein, a keserű kristályos vegyület, az élénkítő hatású alkaloid, aminek több milliárd ember köszönheti kis túlzással, hogy el tud egyáltalán indulni a napja. Az éberséget lényegében az adenozin receptorok blokkolása okozza, viszont van egy „mellékhatása” is annak, ha koffeines kávé segítségével kikerülünk a fáradt, indiszponált állapotból.

Az említett receptorok blokkolása visszaszorítja az ember azon képességét is, hogy biztonsággal érezhesse az édességek, sütemények ízét.

Viszont, ha nem érzékeljük a szokásos módon a cukros ételeket, akkor beindulhat a vágyakozás, mindent felülíró epekedés egy falat sütiért.

Fűszeres, chilis trüffel

A trüffel az egyik legcsodálatosabb dolog, ami a csokoládéval történhet, ráadásul egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Mi most a tejszínt fűszerekkel is összeforraltuk, így ízesítve ...

Trüffelgolyók

Bármikor feldobja a kedvet ez az alkoholos csokidesszert, amit nem is olyan bonyolult elkészíteni.   Mi narancslikőrrel csináltuk, de helyettesíthető rummal, whiskyvel, ...

Mi a helyzet a teával?

Mivel a teák zöme sem mellőzi a koffeint, hasonló sóvárgást érzünk majd, azzal a kis különbséggel, hogy hiába az élénkítés, a fekete, a zöld tea, a mate tea kevésbé keserű, mint a kávé. Így könnyebben meg tudjuk állni, hogy süti után nyúljunk, nincs az a szintű becsapás, mint a kávénál.

A kis kekszek, csokik, bonbonok kávé mellé szervírozása sem véletlen tehát, hiszen ez egy kedves gesztus azoknak, akik a fekete konty alá dobása után élnének az édességfogyasztással. A legtöbben a kekszekért lelkesednek, hiszen ott még akár mártogatni is tudjuk a folyadék hatására felpuhuló omlós finomságot. Ebben az angolok és az olaszok is mesterek — előbbiek inkább a teával kapcsolatosan, míg Olaszországban tökélyre fejlesztették a legfinomabb kávé-keksz kombinációkat.

Kávékeksz

Egy kávékeksz, ami kávés keksz is egyben. Ha nem lenne elég a csészéből kortyolt élénkítő ital, haraphatunk még hozzá egy kis ízkiegészítőt. Ezt a sütit egy olasz kulináris bolt ...

Tahinis-csokidarabos amerikai keksz

Az amerikai csokidarabos keksz közel százéves receptjét már rengeteg verzióban és ízesítésben elkészítették szerte a világon. Nálunk is rengeteg receptet találhattok, de ilyet még ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass még több érdekességről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...