Kaszinótojás - változatos állandó

A kaszinótojásról már a rómaiaknál is említést tesznek. A népszerűség oka a változatosság.

A kaszinótojásnak nagy hagyománya van itthon. Az itthon alatt Magyarországot értem, de akár a mi családunkat is érthetném alatta. Emlékszem, gyerekkoromban Eszti néni, a bejárónéni/pótnagymama bevont minket a készítésbe, és már néhány évesen kaszinótojásokat gyártottunk a szüleim esti vacsorájára. Mivel nem szeretem a tojássárgáját, csak akkor, ha folyós – ebből kiderül, hogy nagyrészt a száraz, porszerű állagával van bajom - , felüdülés volt, hogy az imádott fehérjébe egy krémesebb sárgája került vissza. Vajas, mustáros, majonézes, mikor milyen.

Aztán később felfedeztem a franciasalátával töltött verziót is, amit nem teljesen értek azóta sem, mint ahogy magát a francia salátát sem, de még az is jópofa volt, a fehérjét csupán edénykének használva. Persze aztán jöttek a kőrözöttel töltött, és más egyéb krémmel, vagy finomsággal készült magyaros darabok is.

Később kinyílt a világ, és kiderült, hogy kaszinótojás márpedig nem csak nálunk létezik. Nagy Britanniában és Franciaországban mimózatojásnak, Észak Amerikában ördögi tojásnak hívják. A deviled jelző egyébként bárminek a csípős elkészítésére utalhat: ez jelzi, hogy errefelé a kaszinótojást jellemzően csípősen, legalább egy csipet Cayenne borssal készítik.

Szerte Európában szinte minden országban találunk töltött tojásokat, a közös vonás pedig az, hogy jellegzetes party-étel, könnyen fogyasztható akár állva is, nagy mennyiségben, viszonylag olcsón készíthető, és leginkább előételként fogyasztják. Persze az olcsóságból rögtön lehet drágaság is, ha a svéd húsvéti hagyományoknak megfelelően kaviárral keverjük a sárgáját kevés tejszínnel együtt, és még ecetes heringgel is megkoronázzuk.

A Kapribogyós kaszinótojás receptjéért kattints a fotóra!

Ebben az ételben az a jó, hogy szinte szó szerint ezerféleképpen készíthetjük. Én most ezt a kapribogyós-kapros verziót találtam ki, és természetesen egy pillanat alatt elfogyott. A kapribogyó és a lilahagyma roppanós savanyúsága remekül ellensúlyozza a majonéz és a tojás sárgájának édességét. Ráadásul a kaporral szépen is díszíthetjük a tálat, főleg így Karácsony táján. Egyébként Szilveszterre gyorsan elkészíthető, és nem utolsósorban laktató fogás lehet akár a büféasztalon is.

Olvastad már?

Készíts házi mustárt szilveszterre!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...