A kardamom Indiából származó fűszer, amely kámforos és enyhén citrusos ízű. Európában különösen a skandináv országokban használják előszeretettel, gyümölcsökhöz, édességekhez és húsok fűszerezéséhez.
Az arab országokban pedig a kávé ízesítésére szolgál. Az indiai konyhában édes és sós ételekhez egyaránt használják. A kardamom héját félbevágva nyerjük ki a belsejéből az apró magokat. Legelterjedtebb a zöld kardamom, de létezik fekete és fehér színű is.
A zöld és fehér hüvelyűeket használhatjuk édes és savanykás, pikáns ételekhez egyaránt, vagy rizs ízesítéséhez. A fekete hüvelyűeket csak pikáns fogásokhoz használják. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz.
Fantasztikus íze mellett azonban rengeteg jótékony hatással is rendelkezik, nézzük, melyek ezek!
Segít csökkenteni a vérnyomást
A kardamomnak igen magas a vízhajtó hatása, így képes kihajtani a szív környékén felgyülemlett vizet, ezzel pedig csökkenhet a vérnyomás.
Felveszi a rákos sejtekkel a küzdelmet
A kardamomban található néhány olyan vegyület, amely segíthet megállítani a daganatok növekedését. Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy további kutatásokra van szükség, hogy megállapítsák, valóban hatékony lehet-e ez a fűszer a rák gyógyításában.
Gyulladáscsökkentő
A kardamom egyike azoknak a fűszereknek, amelyek segítik csökkenteni a gyulladásokat a szervezetben. A testben lévő gyulladásokat nem szabad félvállról venni, hiszen akár krónikus betegségekhez is vezethetnek.
Javítja az emésztést
Ezt a csodás fűszert évszázadok óta használják emésztési problémákra. Több kutatás is vizsgálja, hogyan képes a kardamom megakadályozni a gyomorfekélyt.
Jobb légzést biztosít
A kardamom segíti a jobb oxigénfelvételt, ezáltal támogatja az egészséges légzést is. Ez a tulajdonsága asztmás betegek számára nagyon hasznos lehet.
Támogatja a szorongás legyőzését
Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően oldja a szorongást, emellett segítséget nyújt a fogyásban, és megakadályozza a máj elzsírosodását.
Még több fűszer: