6 szupertulajdonság, amivel a kardamom rendelkezik

Ez a fantasztikus fűszer rengeteg mindenre jó hatással van, mégis kevesen használják nálunk. Ismerkedjünk meg a kardamommal!

A kardamom Indiából származó fűszer, amely kámforos és enyhén citrusos ízű. Európában különösen a skandináv országokban használják előszeretettel, gyümölcsökhöz, édességekhez és húsok fűszerezéséhez.

6 szupertulajdonság, amivel a kardamom rendelkezik

Az arab országokban pedig a kávé ízesítésére szolgál. Az indiai konyhában édes és sós ételekhez egyaránt használják. A kardamom héját félbevágva nyerjük ki a belsejéből az apró magokat. Legelterjedtebb a zöld kardamom, de létezik fekete és fehér színű is.

A zöld és fehér hüvelyűeket használhatjuk édes és savanykás, pikáns ételekhez egyaránt, vagy rizs ízesítéséhez. A fekete hüvelyűeket csak pikáns fogásokhoz használják. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz.

Fantasztikus íze mellett azonban rengeteg jótékony hatással is rendelkezik, nézzük, melyek ezek!

Segít csökkenteni a vérnyomást

A kardamomnak igen magas a vízhajtó hatása, így képes kihajtani a szív környékén felgyülemlett vizet, ezzel pedig csökkenhet a vérnyomás.

Libanoni húsgombócok joghurtszószban

Libanoni szakácskönyvemben találtam ezt a receptet. Különleges ízvilága magával ragadott. Elkészítettem és nagy sikert aratott. Körete friss pita kenyér, de természetesen más köret is ...

Arab ihletésű sárgaborsóleves

Tegye fel a kezét az, akiben még élénken él az emlék a menzai sárgaborsólevesről vagy főzelékről. Az én kezem fenn van. Nem szeretem a sárgaborsónak azt a megnyilvánulási formáját, ...

Mini vegán fánkgolyók málnaszósszal

Nincs farsang fánk nélkül, épp ezért most egy szuper vegán fánkgolyórecepttel készültünk nektek. Mivel nincsen benne tojás, nem fognak úgy megnőni, mint a hagyományos fánkok - a mi ...

Felveszi a rákos sejtekkel a küzdelmet

A kardamomban található néhány olyan vegyület, amely segíthet megállítani a daganatok növekedését. Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy további kutatásokra van szükség, hogy megállapítsák, valóban hatékony lehet-e ez a fűszer a rák gyógyításában.

Gyulladáscsökkentő

A kardamom egyike azoknak a fűszereknek, amelyek segítik csökkenteni a gyulladásokat a szervezetben. A testben lévő gyulladásokat nem szabad félvállról venni, hiszen akár krónikus betegségekhez is vezethetnek.

Javítja az emésztést

Ezt a csodás fűszert évszázadok óta használják emésztési problémákra. Több kutatás is vizsgálja, hogyan képes a kardamom megakadályozni a gyomorfekélyt.

Jobb légzést biztosít

A kardamom segíti a jobb oxigénfelvételt, ezáltal támogatja az egészséges légzést is. Ez a tulajdonsága asztmás betegek számára nagyon hasznos lehet.

Támogatja a szorongás legyőzését

Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően oldja a szorongást, emellett segítséget nyújt a fogyásban, és megakadályozza a máj elzsírosodását.

Forrásunk volt.


Még több fűszer:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...