A karantén legjobb ötlete: rendezz be erkélykertet! Igen, akár panelban is!

Az egyik legjobb tevékenységhez hozzuk most meg a kedvedet: itt az idő saját készítésű zöldségeket termeszteni az erkélyeden! 

Karanténban az embernek új hobbijai lesznek. Megtanul kötni, főzni, mi erre pedig tennénk még egy lapáttal. Mi van akkor, ha kertészkednél, de egy csöppnyi panel erkélynél több nem áll rendelkezésedre? Na, csak semmi csüggedés, szinte csodákat lehet művelni pár négyzetméteren is.

A kerted cserepekben nyugszik majd

Először be kell szerezned jó sok és többféle méretű cserepet, leginkább mély és nagy verziókat, a műanyagot hagyd a csudába, nyeklik-nyaklik, és könnyen felforrósodik.

A talaj nagyon nem mindegy!

Ahhoz, hogy egészséges finomságokat nevelj a kis kertedben, a hagyományos kerti virágföld nem alkalmas, kifejezetten jó minőségű, cserepes növényekhez való keverékre lesz szükséged. Ezekben aztán nevelgethetsz: paradicsomot, uborkát, retket, krumplit, sárgarépát, fokhagymát, chilit, padlizsánt, ha éppen úgy tartja kedved.

Ágyás? Jöhet!

Ha stílusosan szeretnéd elrendezni a teraszos kertészkedést, és még azt a mennyiséget is növelnéd, ami megtermelhető, nagyobb erkély esetén válassz ágyásokat, baromi jól mutatnak, és rengeteg zöldség termelhető bennük. Nem sokban különbözik a gondozásuk a hagyományos kerti zöldségektől, kevesebb fenntartást igényelnek, cserébe bőven hoznak termést. Egy-egy ilyen sajna a tipikus panelerkély teljes területét befedné, így csak a szerencsés nagy teraszosok, esetleg közösségi kertesek tudnak ilyenben gondolkodni.

Még hogy a kaspó csak virágra jó!

Hát nagyon nem! Ültethetsz bele bármit, a muskátlis edényke is egészen új értelmet nyer. Felakaszhatod őket, hogy teret nyerj, leteheted a földre is persze, lényeg, hogy ezek a virágosládák szuper barátaid lesznek, ha zöldségtermelésbe kezdesz. Továbbra is speckó földkeverék, komposztban gazdag föld jöhet csak szóba, a termékeny talaj egyes bizonyos növényeknek jobban, másoknak kevésbé szükséges. Igazi “nagyevő” a paprika és a paradicsom, míg a leveles zöldségek simán elvannak kevesebb tápanyaggal is.

A falon ott a sok hely!

Gondoltál arra, hogy a falon lévő helyet is remekül kihasználhatod? Nem csak rengeteg helyet spórolsz. A kis ültetvényeid fölfele, oldalra, bármerre tudnak nőni, terjeszkedni, és hatalmasra növekedeni, így még több termést hozni.Használhatsz régi polcokat, edénytartókat, helyezd el őket a sarkokba, kiegészítő termékeket pedig simán találsz a kertészeti áruházakban.

Még több tipp a szupertermékeny panelkerthez:

  • Használj speckó tápszereket, olvass utána, melyik mire jó, a növényeid igazán meghálálják majd a törődést!
  • Talán mondanunk sem kell, rendszeres és bőséges öntözést érdemelnek a kis palánták!
  • Azért a kártevőket mindig csekkold a növényeken, simán távol tarthatóak, sok receptet találsz hozzájuk a neten.
  • A zöldségek a déli vagy nyugati fekvést szeretik, mert így elegendő napfényt kapnak, ha túl sok napsütés éri a kis kertedet, tanácsos árnyékos időszakokat kialakítani nekik egy ponyvával.

Ezeket olvastad már?

via Balconygardenweb

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!