Karanténtippek: 5 PEPECSELŐS étel, amire végre lesz időd otthon

Tudjuk, hogy sokaknak melós ez az időszak is, de azért tény, hogy a karantén tágra nyitotta előttünk a konyha ajtaját. Süssünk-főzzünk végre pepecselős ételeket otthon!

Mi az, ami régóta szíved vágya, nagyid/anyud/apud mindig megsütötte vagy főzte kiskorodban, de te valahogy sose jutsz el odáig, hogy végre nekiess? Mert sietsz, rohansz, nincs időd, gyerekek, különóra, pasi, nő, szerelem, meló, minden közbeszól?

Na most, lássuk a karantén pozitívumait is, és valljuk be, hogy sokunk gyakorlatilag beette magát a konyhába két hete, és nekiállt főzni, süteményezni, sőt, DAGASZTANI! Még azok is, akik eddig sose. Mert enni kell, és főzni kreatív élmény. És leköt, elterel. És kézzel fogható eredménye van, ergo terápia is.

via GIPHY

Nézzük, mi az az 5 étek szerintünk, amit most érdemes elkészíteni, amíg nyakunkon a lakásbazártság:

1. KENYÉR

Igen, ő kerül előre, mert mióta beütött ez a szürreális élethelyzet, és legtöbben otthon kuksolunk, észrevettük, hogy mindenki kenyérsütésbe kezdett. Van, aki igazi kovászosat süt, van aki szódabikarbónásat, van, aki indiai élesztőmentes lepénykét, esetlegkelesztésmentes kiflitvagy kakaós csigát,de a lényeg: a házi pékáru, mint az otthon és a család szimbóluma abszolút tarol most. Megértjük.

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

2. Hortobágyi húsos palacsinta

A palacsintasütés az egyik legutálatosabb cselekedet, amit a konyhában végezni lehet - nem lehet nem olajszagban úszni utána, és ami a legrosszabb, hogy n_a_g_y_o_n hosszadalmas. Mire kisütünk egy 4-családra valót, lemegy a Nap, szóval most van itt az ideje, mert az ízélmény kárpótol. A hortobágyiról nem is beszélve ugye, ahol még pörköltet is kell főzni, aztán szétcincálni a húst, és krémes szaftot sűríteni, stbstb. Viszont a világ egyik legjobb kajája, kár lenne kihagyni!

3. Marhahúsleves

A marhahús főzési ideje nem egy és nem két óra, viszont ahhoz az intenzív húslevesízhez, amit egy gyors csirkeleves sem tud reprodukálni, és amit egy autentikus, nagyiféle húsleves nyújt, na ahhoz bizony ez kell. Idő és törődés. Szeresd azt a marhacsontot!

Marhahúsleves

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi ...

4. Dobos-torta

Kolléganőnk mindig karácsonyi szünetben lát neki, náluk ez családi tradíció. Pizsiben, lustán. Hogy miért akkor? Mert akkor van ideje megsütni az ezernyi lapot, a dobról és a krémről nem is beszélve. Szóval a karantén-time az legyen most egyben Dobostorta-time!

Eredeti Dobos-torta

A párom mindig valamilyen csokoládés tortát kér a születésnapjára. Tavaly Lúdláb tortája volt, az idei kívánsága pedig a Dobos-tortára esett. És ha már én magam készítem el, akkor ...

5. Házi tészta

Hálisten' egyre több ismerősünknél látjuk, hogy maga nyújtja, készíti (többnyire olasz) tésztáját. Jamie Oliver 2 hozzávalós változatáról nemrég írtunk mi is, de Gréti kolléganőnk is mostanában rukkolt elő 3-félével, egyenes Olaszországból: céklás töltött masnisilletvespenótostészta és egy ISTENI sárgarépás gnocchi is az asztalra került. És nem, tésztakészítő gép sem kell hozzájuk!

A sárgarépás gnocchi receptjét itt találod!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...