Karantén egy vegával: így főzz változatosan abból a kevés friss zöldségből, ami van

Hús nélkül, az április végén rendelkezésre álló zöldségekből is főzhetsz finom és változatos fogásokat a karanténban, mutatjuk, miket!

Karanténban próbálok ötletelni, újítani, mit hogyan kéne okosan csinálni a konyhában, így nincs ez másképp a főzéssel sem. Megtanultam, hogy fehérrépából főzeléket gyártani nemigen lehet, a petrezselymet nem viszi a turmixgépem, a tofunál pedig vannak élvezhetőbb vega kaják is. Mindezt egy gyakorló vegetáriánus mellett tapasztaltam ki, akivel együtt élek – most arról írok nektek, hogy a kevés rendelkezésre álló friss zöldségből hogyan hozzátok ki a legtöbbet otthon.

Édesburgonya

Már tudjátok, jó nagy kedvencem, heti egyszer biztosan eszem belőle, legújabban a következő módon: keleti fűszeres sárgarépakrémet gyártok hozzá, majd friss salátával, hirtelen kisütve tálalom. Nyilván kicsit odakapatva a legfinomabb!Egyébként pürét is tök jól lehet gyártani édesburgonyából, a batáta (mert hogy így is nevezik) homogenizálható, és teljesen kenhető egy jó turmixgép és némi tejtermék segítségével. Ezután fűszerezheted is, vagy sem, kiváló reggeli zöldségkrém pirítósra. Levesbetétként fő szénhidrátnak, tészta helyett ajánlom!

Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonyakrémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészíthető, de az első őszi hidegekben ...

Sárgarépa

Ahogy már fentebb is említettem, nálam leginkább répakrém lesz belőle, amibefüstölt sajtot is teszek, és hát jaj, nyamm…nem tudok róla leállni, a héten harmadszorra is esszük. Illetve répakrémlevesnekis sokszor megcsinálom, mert nagyon olcsó. Jöhet hozzá pici fahéj, chili, és mehet reszelve paradicsomszószokba, és most egy korrekt répafőzelék kikísérletezésén is dolgozom. Szólok, ha megvan! Finom keleties fűszerekkel amúgy remek saláta is készülhet répából, humusszal szuper párost alkotnak.

Mazsolás pirított répa

A köret sorozat újabb szereplője, személyes kedvencem - bár nem szeretem a sárgarépát. Viszont a sárgarépa előnye, hogy minél tovább főzi az ember - más zöldségekkel ellentétben - ...

Retek

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

Legalább a retekszezon beindult, igaz, annyira hamar megromlik egy csokornyi, hogy csak na. Én nem szedem le a zöldjét, pohár vízbe rakom a retekcsomót, és átspriccelem vízzel a leveleket is, ennyi a titkom, hogy tovább kitartson. Tésztasalátákba előszeretettel aprítom, pesztós tésztához nagyon apróra vágva adagolom, de nyersen, jó kis sajtkrémes kenyérrel se vész kárba nálunk. De a leveléből is készülhet ez az, mutatjuk, hogy mi!

Reteklevél-krémleves

A retket már az ókorban is ismerték illetve termesztették. Mustárolaj tartalma miatt enyhén csípős. A legjobb frissen fogyasztani, de a hűtőben egy hétig is eláll, ehhez azonban meg kell ...

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

Pesztó

Most, hogy tényleg ennyire kevés még a friss zöldség (már azért alakul a helyzet), készíts pesztót ipari mennyiségben! Bazsalikomból, medvehagymából (ha még elcsíped valahol), rukkolából, petrezselyemből, paradicsomból is készülhet. Utóbbinál a lédig paradicsommal most ne vacakolj, totál ízetlen, most az egyszer engedd meg magadnak a fürtös koktél- vagy datolyaparadicsomot! Fenyőmag vagy dió, olaj, kis reszelt parmezán, jó aprító, és mennyiségtől függően biztosítasz magatoknak kb. 4-5 alkalomra ebédet.

Zöldborsó pesto

Pesto, pesto, pesto. Nincs nála jobb találmány a világon! Millió ízesítési, fűszerezési lehetőség, különböző magvak használata jellemző, de ami viszont elengedhetetlen hozzá, az a ...

Petrezselyem pesto

Szeretem a pesto mindenféle változatát: készült már a konyhámban spenótból, pitypangól. Most sem a klasszikus, bazsalikomos verzióért nyúltam: petrezselyem pestot csináltam dióval, ami ...

Paradicsomkonzerv és -szósz, sűrített paradicsom

Végtelen variációban készíthetsz belőle szószokat, amíg a szabadföldi nyári beérik. Olaszosan, vagy paradicsomos húsgombócként (vegáknak zöldséggombócal) (gyerekkorunk kajája), levesbe, főzelékbe, egytálételbe, sós krémekbe is mehet sűrítmény, végtelenül olcsó alapanyag, és most tuti, hogy feltankoltál belőle - használd hát ki!

Dupla sajtos rakott padlizsán

Imádom a padlizsánt, gyermekeim viszont kevésbé. Megfogadtam hát, hogy megszerettetem velük. Készítettem padlizsánkrémet, joghurtos padlizsánt és ezt a paradicsomos rakottast. Most már ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...