Karanténban próbálok ötletelni, újítani, mit hogyan kéne okosan csinálni a konyhában, így nincs ez másképp a főzéssel sem. Megtanultam, hogy fehérrépából főzeléket gyártani nemigen lehet, a petrezselymet nem viszi a turmixgépem, a tofunál pedig vannak élvezhetőbb vega kaják is. Mindezt egy gyakorló vegetáriánus mellett tapasztaltam ki, akivel együtt élek – most arról írok nektek, hogy a kevés rendelkezésre álló friss zöldségből hogyan hozzátok ki a legtöbbet otthon.
krumplisaláta
Az édesburgonya az egyik kedvencem, így elég gyakran kerül az asztalra. Őszi-téli időszakban pedig még inkább kívánja az ember ezt a csodás, édes és krémes zöldséget.
Már tudjátok, jó nagy kedvencem, heti egyszer biztosan eszem belőle, legújabban a következő módon: keleti fűszeres sárgarépakrémet gyártok hozzá, majd friss salátával, hirtelen kisütve tálalom. Nyilván kicsit odakapatva a legfinomabb!Egyébként pürét is tök jól lehet gyártani édesburgonyából, a batáta (mert hogy így is nevezik) homogenizálható, és teljesen kenhető egy jó turmixgép és némi tejtermék segítségével. Ezután fűszerezheted is, vagy sem, kiváló reggeli zöldségkrém pirítósra. Levesbetétként fő szénhidrátnak, tészta helyett ajánlom!
krumplis ételek
Szuperegészséges őszi egytálétel vagy köret szárnyasok mellé.
töltött burgonya
Hogy előétel, köret vagy főétel - na azt nagyon nehéz eldönteni. Mindegyiknek nagyon finom és különleges. Recept Martha Stewart húsmentes szakácskönyvéből.
krémleves
Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonyakrémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészíthető, de az első őszi hidegekben ...
szendvicskülönlegességek
Falafelgolyók korianderrel, római köménnyel, sárgarépával megbolondítva és egy nagyszerű keleties Tokaj Vinaigrette Oriental öntettel meglocsolva.
Ahogy már fentebb is említettem, nálam leginkább répakrém lesz belőle, amibefüstölt sajtot is teszek, és hát jaj, nyamm…nem tudok róla leállni, a héten harmadszorra is esszük. Illetve répakrémlevesnekis sokszor megcsinálom, mert nagyon olcsó. Jöhet hozzá pici fahéj, chili, és mehet reszelve paradicsomszószokba, és most egy korrekt répafőzelék kikísérletezésén is dolgozom. Szólok, ha megvan! Finom keleties fűszerekkel amúgy remek saláta is készülhet répából, humusszal szuper párost alkotnak.
sárgarépakrém-leves
A sütőben sült zöldségekből lesz a legízletesebb krémleves. Ha egyszer kipróbáltad, többet nem akarod majd máshogy készíteni.
sárgarépakrém
Ezt a finom receptet az Öcsém ajánlotta nekem.
sült zöldség
A köret sorozat újabb szereplője, személyes kedvencem - bár nem szeretem a sárgarépát. Viszont a sárgarépa előnye, hogy minél tovább főzi az ember - más zöldségekkel ellentétben - ...
reteksaláta
Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...
Legalább a retekszezon beindult, igaz, annyira hamar megromlik egy csokornyi, hogy csak na. Én nem szedem le a zöldjét, pohár vízbe rakom a retekcsomót, és átspriccelem vízzel a leveleket is, ennyi a titkom, hogy tovább kitartson. Tésztasalátákba előszeretettel aprítom, pesztós tésztához nagyon apróra vágva adagolom, de nyersen, jó kis sajtkrémes kenyérrel se vész kárba nálunk. De a leveléből is készülhet ez az, mutatjuk, hogy mi!
krémleves
A retket már az ókorban is ismerték illetve termesztették. Mustárolaj tartalma miatt enyhén csípős. A legjobb frissen fogyasztani, de a hűtőben egy hétig is eláll, ehhez azonban meg kell ...
reteksaláta
A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!
madársaláta
Französisches Gartenderssing - ezzel a névvel találtam az öntetet egy német nyelvű szakácskönyvben. Francia kerti öntet- így fordítottam magyarra.
Most, hogy tényleg ennyire kevés még a friss zöldség (már azért alakul a helyzet), készíts pesztót ipari mennyiségben! Bazsalikomból, medvehagymából (ha még elcsíped valahol), rukkolából, petrezselyemből, paradicsomból is készülhet. Utóbbinál a lédig paradicsommal most ne vacakolj, totál ízetlen, most az egyszer engedd meg magadnak a fürtös koktél- vagy datolyaparadicsomot! Fenyőmag vagy dió, olaj, kis reszelt parmezán, jó aprító, és mennyiségtől függően biztosítasz magatoknak kb. 4-5 alkalomra ebédet.
pesto
Pesto, pesto, pesto. Nincs nála jobb találmány a világon! Millió ízesítési, fűszerezési lehetőség, különböző magvak használata jellemző, de ami viszont elengedhetetlen hozzá, az a ...
pesto
Reggelihez, ebédhez, vagy az esti film mellé mártogatósnak.
Imádjuk!
pesto
Szeretem a pesto mindenféle változatát: készült már a konyhámban spenótból, pitypangól. Most sem a klasszikus, bazsalikomos verzióért nyúltam: petrezselyem pestot csináltam dióval, ami ...
paprikakrém
Csodálatosan finom, krémes, őszi előétel - ajánlatos egyből dupla adagot készíteni! :)
Végtelen variációban készíthetsz belőle szószokat, amíg a szabadföldi nyári beérik. Olaszosan, vagy paradicsomos húsgombócként (vegáknak zöldséggombócal) (gyerekkorunk kajája), levesbe, főzelékbe, egytálételbe, sós krémekbe is mehet sűrítmény, végtelenül olcsó alapanyag, és most tuti, hogy feltankoltál belőle - használd hát ki!
minestrone
Elképesztően tartalmas leves, és aki az olasz ízeket szereti, az biztosan nem fog csalódni ebben sem!
rakott zöldség
Imádom a padlizsánt, gyermekeim viszont kevésbé. Megfogadtam hát, hogy megszerettetem velük. Készítettem padlizsánkrémet, joghurtos padlizsánt és ezt a paradicsomos rakottast. Most már ...
lencseleves
Surci lányom fedezte fel az arab hétfűszer keverék és a vöröslencse kellemes kapcsolatát. Az eredeti recept Cayenne borsot ír, az arab hétfűszerrel sokkal izgalmasabb!