A konyhaművészet egyik nagy csodája, ahogyan a csípős, szembántó-könnycsaló, erőteljes hagymából hosszas és türelmes főzés, valamint kavargatás során mézédes, karakteres karamellizált hagyma válik. Ha készítettünk már valaha akár csak egy kisebb adaggal is belőle, tudhatjuk, milyen addiktív tud lenni minden egyes hagymaszál, illetve, hogy milyen erős a késztetés ilyenkor, hogy az összes ételre is karamellizált hagymát pakoljunk a sajtos kenyértől kezdve, a krémlevesen át, egészen a pizzáig. Nos, miért ne tehetnénk így?
Nézd meg galériánkban a karamellizált hagymával kiegészíthető ételek listáját!
7 étel, amibe egyszerűen muszáj karamellizált hagymát tenni
Melegszendvics
A komolyabb ízfelhozatallal dolgozó melegszendvicsek több fronton is megharcolnak azért a tökéletes végeredményért, amibe aztán az olvadozó sajtréteg alatt beleharapunk. Ha például karamellizált hagymát adunk a krémhez vagy egyszerűen csak a reszelt sajt alá fektetjük egy rétegben, csodásan édeskés aromákat csempészhetünk akár a legegyszerűbb szelet kenyérre is.
Krémleves
Két módon is hozzáadhatjuk a lekvárszerű hagymát a kedvenc őszi krémleveseinkhez: közvetlenül beléjük turmixolva vagy utólag, feltétként használva. Nyilván az előbbi esetben kevésbé lesz erőteljes a jelenléte, azonban sokkal egyenletesebb lesz, minden kanálban érezhetünk majd belőle valamennyit. Kifejezetten jól áll a paradicsomnak, édesburgonyának, sütőtöknek, céklának (a lilahagyma!), zellernek.
Sült mártogatós
Az amerikaiak híresek arról, hogy szinte bármiből képesek mártogatóst, dipet készíteni – teszik ezt ráadásul sült és „nyers” verziókban is. Ezeknek a mártogatósoknak általában sajtszósz az alapja: ez egészülhet ki hústermékekkel, felvágottakkal, zöldségekkel, stb. A formába öntött krém aztán a sütőben sül folyósra és tunkolható állagúra. Persze készíthetjük kizárólag zöldségekből is (pl. paprikakrém, paradicsomszósz, padlizsánkrém, stb.) és még inkább persze, hogy telenyomhatjuk karamellizált hagymával.
Sajtos tészta
A legtöbb karakteres sajtnak kiváló barátja a karamellizált hagyma, így természetesen, ha az előbbi tésztán landol, az utóbbi vakon követi. Keverjük el az üveges, ragacsos zöldségszálakat sajtos makaróniban, egy karakteres kecskesajtos költeményben, rakott, sült, bármilyen tésztaételben.
Quiche/pite/galette
Mindhárom piteformátum szívesen fogadja a különféle zöldségeket, és természetesen a hagymának sem fognak nemet mondani. Nyitott quiche-ben, félig zárt galette-ben vagy teljesen befedett sós, zöldséges-húsos pitében is jó érzés rátalálni a hagymára. Párosítsuk gombával, spenóttal, csirkével, akár készíthetjük különböző hagymákból is.
Krumpliköretek
A hagymás tört krumpli óta tudjuk, hogy két alapzöldségünk egymásnak lett teremtve. Tartalmas, mégis izgalmas köreteket tehetünk az asztalra, ha a többi krumplis kísérőfogást is kiegészítjük némi karamellizált hagymával. A burgonyapüré szívesen fogadja majd, az biztos!
Receptek, amelyeket készíts el:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek várják, hogy kipróbáld őket: