A természet bonbonjai, az aszalt és szárított gyümölcsök híresek sokoldalú felhasználásukról. Ebben a sorban a legújabb találmány a datolyából készült karamell. Elképesztően édes, pedig cukrot nem adunk hozzá, összesen két hozzávalóból el tudjuk készíteni. Ha nem hiszünk a szövegelésnek, próbáljuk ki magunk, és „főzzünk” egy adag datolyából készült karamellt.
Milyen datolyát válasszunk?
A boltok polcain legtöbbször megtalálható, tálcás verzióban még benne van a mag. Ez nem jelent problémát, csak egy extra lépést a karamellkészítésben. Ha találunk alapból kimagozott gyümölcsöt, annyival is könnyebb dolgunk lesz.
Datolyából a legjobb választás a nagy szemű, tömör és ragacsos fajta, ezt nyilván a csomagoláson keresztül nem fogjuk tudni ellenőrizni, de a lényeg, hogy látszatra válasszunk olyat, amiben nagyobb szemek vannak.
Hogyan készítsük elő?
Mindössze két hozzávalóra lesz szükségünk: datolyára és meleg vízre. Ezeket leturmixolva kapjuk majd a krémes masszát.
Ha túl száraznak ítéljük a datolyát, áztassuk 10 percre forró vízbe. Így megszívja magát, és egyszerűbb dolgunk lesz a krémesítésnél. A vizet ne öntsük a lefolyóba, tartsuk meg, hiszen tudjuk majd vele lazítani a karamell állagát, és a beleázott ízeket sem veszítjük el.
Abban az esetben, ha nem kell áztatnunk, mert elég puha a datolya, akkor is figyeljünk a víz hőmérsékletére. Érdemes forró vízzel dolgozni, ettől lesz igazán krémes a karamell állaga.
A „főzés”
A legjobb az egészben, hogy főzni egyáltalán nem kell. Egy aprító- vagy turmixgépben készül a karamell pár perc alatt. A datolyákat kezdjük el aprítani, majd fokozatosan adjuk hozzá a forró vizet.
Egyszerre csak keveset öntsünk bele, nehogy túl folyósra sikerüljön. Ha azt látjuk, hogy még nem elég krémes, és a gép nehezen dolgozik, lazítsuk még vízzel. Amikor elértük a tetszésünknek megfelelő állagot, tegyük a krémet dobozba vagy sterilizált üvegbe.
Tartsuk a hűtőben, és használjuk bármilyen édességben a karamell helyett. Természetesen édes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, íze komplex, nagyon jól illik kekszekhez, fagylalthoz.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Egyszerű megoldások, nagyszerű ízek: