A kudarcmentes cukormentes "karamell", amit főzni sem kell

A karamellkészítés még a legbátrabb cukrászokon is ki tud fogni. Ha meg akarjuk úszni a kudarcot, próbáljuk ki a datolyakaramellt.

A természet bonbonjai, az aszalt és szárított gyümölcsök híresek sokoldalú felhasználásukról. Ebben a sorban a legújabb találmány a datolyából készült karamell. Elképesztően édes, pedig cukrot nem adunk hozzá, összesen két hozzávalóból el tudjuk készíteni. Ha nem hiszünk a szövegelésnek, próbáljuk ki magunk, és „főzzünk” egy adag datolyából készült karamellt.

A kudarcmentes "karamell", amit főzni sem kell

Milyen datolyát válasszunk?

A boltok polcain legtöbbször megtalálható, tálcás verzióban még benne van a mag. Ez nem jelent problémát, csak egy extra lépést a karamellkészítésben. Ha találunk alapból kimagozott gyümölcsöt, annyival is könnyebb dolgunk lesz.

Datolyából a legjobb választás a nagy szemű, tömör és ragacsos fajta, ezt nyilván a csomagoláson keresztül nem fogjuk tudni ellenőrizni, de a lényeg, hogy látszatra válasszunk olyat, amiben nagyobb szemek vannak.

Tejkaramellával töltött keksz

A recept a Menedék Egyesület és Mautner Zsófi (a.k.a. Chili&Vanilia) közösen jegyzett könyvéből, az Így főzünk mi-ből származik. Dulce de lechét Budapesten nem kaptam sehol, viszont ...

Karamellás-banános french toast

A french toast, más néven édes bundás kenyér egy nagyon egyszerű, laktató édesség, amelyet reggeliként szokás fogyasztani, de egy könnyű leves után akár főételként is megállja a ...

Hogyan készítsük elő?

Mindössze két hozzávalóra lesz szükségünk: datolyára és meleg vízre. Ezeket leturmixolva kapjuk majd a krémes masszát.

Ha túl száraznak ítéljük a datolyát, áztassuk 10 percre forró vízbe. Így megszívja magát, és egyszerűbb dolgunk lesz a krémesítésnél. A vizet ne öntsük a lefolyóba, tartsuk meg, hiszen tudjuk majd vele lazítani a karamell állagát, és a beleázott ízeket sem veszítjük el.

Abban az esetben, ha nem kell áztatnunk, mert elég puha a datolya, akkor is figyeljünk a víz hőmérsékletére. Érdemes forró vízzel dolgozni, ettől lesz igazán krémes a karamell állaga.

A „főzés”

A legjobb az egészben, hogy főzni egyáltalán nem kell. Egy aprító- vagy turmixgépben készül a karamell pár perc alatt. A datolyákat kezdjük el aprítani, majd fokozatosan adjuk hozzá a forró vizet.

Egyszerre csak keveset öntsünk bele, nehogy túl folyósra sikerüljön. Ha azt látjuk, hogy még nem elég krémes, és a gép nehezen dolgozik, lazítsuk még vízzel. Amikor elértük a tetszésünknek megfelelő állagot, tegyük a krémet dobozba vagy sterilizált üvegbe.

Tartsuk a hűtőben, és használjuk bármilyen édességben a karamell helyett. Természetesen édes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, íze komplex, nagyon jól illik kekszekhez, fagylalthoz.

Sós karamellás fagylalt

Otthon is könnyedén készíthetünk isteni finom és krémes karamellfagylaltot, és még csak gép sem kell hozzá. Hamarosan úgyis jön a kánikula, készüljetek fel rá ezzel az ...

Vaníliapuding házilag

Azon gondolkodtam, hogy még csak eszembe se jutott eddig házilag pudingot főzni. Ezen változtatnom kellett, mert imádom, és tényleg nem kell nagy erőfeszítéseket tennem ahhoz, hogy ezzel a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Egyszerű megoldások, nagyszerű ízek:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...