A nyárral együtt a sok friss, idei zöldség is megnyitja idényét: újkrumpli, sárgarépa, paradicsom, és a kissé elhanyagolt, de annál fincsibb karalábé. Szerintem nyersen ropogtatni is isteni, de levesbe főzésen kívül is számos módon használhatod, sőt, akár a levele is fogyasztható. Figyelj csak!
Mi van benne, mitől jó?
- Minden hiedelemmel ellentétben nem gyökérzöldség, viszont közeli rokona a káposztának és a brokkolinak. Színe lehet zöld vagy lila, belül mindig sárgásfehér.
- Hihetetlenül gazdag C-vitaminban, B6-vitaminban, melyek kiváló immunerősítők, utóbbi a vörösvértestek képződését serkenti. 15 deka nyers karalábé a teljes napi C-vitamin-szükségletedet fedezi!
- Rostokban is igencsak gazdag, ezzel segítheted az emésztésedet, valamint hozzájárulhatsz a vércukrod szinten tartásához.
- A karalábé antioxidánsokban is gazdag, márpedig az ilyen élelmiszerek segíthetnek a diabétesz, és egy sor másik betegség kialakulásának megelőzésében.
- Simán beilleszthető fogyókúrás étrendbe, mert 10 deka legfeljebb 30-40 kalóriát tartalmaz, ráadásul számos módon elkészíthető (lásd receptajánlónkat). Levele klorofillt tartalmaz nagy mennyiségben.
Mit készíts belőle?
Gondolhatnád, hogy semmi másra nem jó, mint a levesekbe ízesítőnek, pedig ennél jóval többről van szó. A belőle készült főzelék szuperül kibontakoztatja a karalábé édeskés, gyengéd aromáit, arról pedig nem is beszélve, hogy mennyire finom egy tejszínes karalábéleves vagy -főzelék.
Receptajánló:
Az igazi nagyágyú, talán már sejted, a töltött karalábé!
Szeretjük megtölteni a zöldségeket, legyen szó cukkiniről, tökről, és ez alól a karalábé sem kivétel. Jöhet bele tulajdonképpen bármi, a darált hústól elkezdve tejszínnel és tojással összedolgozva. Ez a sokszínű zöldség mehet sütőbe, levesbe, pürésítve, köretnek, serpenyőben sütve vajjal, és amint karamellizálódni kezd, mehet rá csepp szerecsendió, só, pici cukor, hogy az édes érzetet felerősítsd.
Érdemes addig főzni, amíg roppanós marad kívül, de belül megpuhult. Próbáld ki salátában is, más friss zöldekkel kombinálva, nagyon vékony szeletekre vágva új élmény lehet a megszokott repertoárban.
A karalábé hűvös helyen érzi jól magát, de ne tárold túl sokáig, mert hamar romlásnak indul, fás állagú lesz. Minél zsengébb, annál finomabb lesz, és ha fogyózol, akár joghurtos mártogatóst is készíthetsz hozzá az esti nasizáshoz.
Még több karalábéreceptet találsz ITT!
Ezeket olvastad már?
Így mosd meg a salátát, hogy többet ne ropogjon homok...
Nem tudtad, hogy lehet másképp is mosni a salátaleveleket, mint sima folyó vízben? Szuper trükköt hoztunk, aminek köszönhetően makulátlanul tiszta zöldeket fogsz ropogtatni!
Országh KittiEzért nem működik mindig, ha megduplázod a receptekben az adagokat
Mi sem egyszerűbb, mint nagyobb adagokra átírni a receptet! Biztosan? Inkább eláruljuk, hogyan csináld!
Országh KittiMelyik ecet mire jó? Megmutatjuk, hogyan fedezd fel őket!
Elvesztél a túlkínálatban? Érdemes mindegyikkel próbát tenni, segítünk, hogy mire használd őket!
Országh KittiMire használd a kókuszlisztet? Elmondjuk, és imádni fogod!
Ha eddig csak messziről nézted a polcokon a kókuszlisztes pakkokat, akkor itt az ideje leemelni egyet, mert kiadós alapanyag, amiből isteni sütik (is) készülhetnek!
Országh KittiCímlapkép: Getty Images