Karalábé, te csodás! Ne csak levesbe főzd, mutatjuk, hogyan használd még

Itt az új karalábé szezonja, ez a zöldség pedig sokkal több lehetőséget rejt, mint gondoltad - mutatjuk, hogyan használd még!

A nyárral együtt a sok friss, idei zöldség is megnyitja idényét: újkrumpli, sárgarépa, paradicsom, és a kissé elhanyagolt, de annál fincsibb karalábé. Szerintem nyersen ropogtatni is isteni, de levesbe főzésen kívül is számos módon használhatod, sőt, akár a levele is fogyasztható. Figyelj csak!

Mi van benne, mitől jó?

  • Minden hiedelemmel ellentétben nem gyökérzöldség, viszont közeli rokona a káposztának és a brokkolinak. Színe lehet zöld vagy lila, belül mindig sárgásfehér.
  • Hihetetlenül gazdag C-vitaminban, B6-vitaminban, melyek kiváló immunerősítők, utóbbi a vörösvértestek képződését serkenti. 15 deka nyers karalábé a teljes napi C-vitamin-szükségletedet fedezi!
  • Rostokban is igencsak gazdag, ezzel segítheted az emésztésedet, valamint hozzájárulhatsz a vércukrod szinten tartásához.
  • A karalábé antioxidánsokban is gazdag, márpedig az ilyen élelmiszerek segíthetnek a diabétesz, és egy sor másik betegség kialakulásának megelőzésében.
  • Simán beilleszthető fogyókúrás étrendbe, mert 10 deka legfeljebb 30-40 kalóriát tartalmaz, ráadásul számos módon elkészíthető (lásd receptajánlónkat). Levele klorofillt tartalmaz nagy mennyiségben.

Mit készíts belőle?

Gondolhatnád, hogy semmi másra nem jó, mint a levesekbe ízesítőnek, pedig ennél jóval többről van szó. A belőle készült főzelék szuperül kibontakoztatja a karalábé édeskés, gyengéd aromáit, arról pedig nem is beszélve, hogy mennyire finom egy tejszínes karalábéleves vagy -főzelék.

Receptajánló:

Karalábéleves karalábégombóccal

A karalábé tavaly kezdett visszaosonni a konyhámba. Azért írom, hogy osont, mert szinte észrevétlenül történt a folyamat. Először kislányomnak készítettem főzeléket  belőle, aztán ...

Az igazi nagyágyú, talán már sejted, a töltött karalábé!

Szeretjük megtölteni a zöldségeket, legyen szó cukkiniről, tökről, és ez alól a karalábé sem kivétel. Jöhet bele tulajdonképpen bármi, a darált hústól elkezdve tejszínnel és tojással összedolgozva. Ez a sokszínű zöldség mehet sütőbe, levesbe, pürésítve, köretnek, serpenyőben sütve vajjal, és amint karamellizálódni kezd, mehet rá csepp szerecsendió, só, pici cukor, hogy az édes érzetet felerősítsd.

Karalábés kocka

A káposztás tészta, vagy inkább a tésztás káposzta az egyik nagy kedvencem. Sok borssal, szigorúan sósan. A múltkor egy rendhagyó színházi darabon voltam, és a darab negyvenes években ...

Érdemes addig főzni, amíg roppanós marad kívül, de belül megpuhult. Próbáld ki salátában is, más friss zöldekkel kombinálva, nagyon vékony szeletekre vágva új élmény lehet a megszokott repertoárban.

Újragondolt finomfőzelék

A finomfőzelék valóban tud finom lenni - az egykor francia köretként ismert répa-borsó-karalábé kombó az előző rendszer menzáin vált lisztes-rántásos főzelékké. Ez az újhullámos ...

A karalábé hűvös helyen érzi jól magát, de ne tárold túl sokáig, mert hamar romlásnak indul, fás állagú lesz. Minél zsengébb, annál finomabb lesz, és ha fogyózol, akár joghurtos mártogatóst is készíthetsz hozzá az esti nasizáshoz.

Még több karalábéreceptet találsz ITT!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...