Elmondjuk, miért és hogyan tedd a karalábét a nyár sztárjává

Zsenge, egészen nagyra is nőhet, mégis legtöbbször a levesekbe kerül csak, pedig akár az ebéd vagy vacsora főszereplőjeként is tekinthetünk rá. A karalábé a nyár egyik legfinomabb zöldsége, érdemes használni és kihasználni, hogy ennyire friss és finom darabokat találhatunk a boltokban és piacokon.

A karalábé a káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény. Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamintartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is. Nem savanyítható, konzerválásra is alkalmatlan, viszont egész évben termeszthető, és már a tyúktojás nagyság elérésekor szedhető. Aromája miatt azt gondolhatjuk, hogy megosztó zöldség, valójában egészen kiváló, egyszerre karakteres és mégis lágy ízével könnyen megszerethető ropogtatnivaló lehet.

Elmondjuk, miért és hogyan legyen a karalábé a nyár sztárja

A legjobb, ha a friss, még egyáltalán nem fás karalábét megpucoljuk és felkarikázzuk, majd durva szemű sóval megszórjuk. Még a gyerekek is előszeretettel rágcsálják, szinte a tévé előtti ropit és chipset helyettesítő finomságot kínálhatunk így nekik. Készíthetünk hozzá különböző mártogatósokat, hummuszt, jogurtos krémet vagy sajtkrémet.

Levesben, főzelékben verhetetlen

A legtöbben hús- vagy zöldséglevesben használják, de a zsenge karalábéból készíthetünk krémlevest is, krutonnal, baconnel egy nyári ebéd remek első fogása, és a karalábéfőzelék sem egyenlő azokkal a csirizesre főtt, lisztes rémségekkel, amelyeket a menzáról ismerünk. Tejszínes vagy tejes habarással készülő, friss, apró kockákra vágott karalábéból készül, sőt, ha új répa és borsó is kerül mellé, meg fogunk döbbenni, milyen finom is a finomfőzelék!

Citromos karalábéleves

A karalábéleves egy igazi nyári fogás, amit én inkább „lazán" és frissen szeretek elkészíteni, így nálam sosem kerül bele fűszerpaprika, liszt vagy túl sok tejföl. Tudom, a ...

Karalábélevél-krémleves

A zsenge karalábéból készült receptek során nagy hiba kidobni a karalábéleveleket, hiszen ehetőek. Sőt, isteni krémlevest, pesztót vagy más zöldfűszeres kencét készíthetünk ...

Sütve, főzve, töltve

A töltött karalábé hússal, de húsmentesen is csodás étel: tölthetjük fűszeres rizzsel, hagymás, reszelt cukkinis, rizses töltelékkel, készülhet gombával és akár szójával is, a tetejére pedig bőven szórjunk petrezselymet és jóféle pirított magokat, például mandulát, diót vagy fenyőmagot.

A kivájt karalábéba kerül a finom töltelék, a belsejét pedig apróra vágva mártássá főzhetjük, amit aztán tejfölös habarással sűríthetünk, de elkalandozhatunk más ízvilágok felé is.

A töltött karalábét utána sütőben is készre süthetjük, de készülhet lábasban is, majd a megfőtt töltött karalábékat kiszedjük az edényből és külön sűrítjük be az ételt, végül a „gombócokat” visszatesszük a lábasba, és forralunk az egészen egyet, hogy összeérjenek az ízek.

Egybesütve

És ha már a sütésnél maradunk: a karalábé a többi zöldséghez hasonlóan elképesztő változásokon megy keresztül, ha magas hőfokon és az elég időt megadva neki egyszerűen megsütjük. Ne féljünk attól, hogy megég – itt a kellemes pörkölődés a recept része, ettől mélyülnek majd el az ízei. A titok abban áll, hogy nem állunk neki darabolni, hanem a megtisztított zöldséget először egyben, egészben bő vízben félpuhára főzzük, majd a vízből kivéve és megszárogatva betoljuk a forró sütőbe.

Előtte kerülhet rá egy kevés olaj, de finomságát az adja majd, hogy kívül ropogósra, belül egészen krémesre, puhára sül. Ahogy minden sült zöldség, az egybesült karalábé mellé is illenek a különböző ízesítésű pestók (amelyek készülhetnek a karalábé zöld leveleinek felhasználásával is) és mártogatós, joghurtos, tejfölös krémek, hummuszok és mártások.

Karalábés kocka

A káposztás tészta, vagy inkább a tésztás káposzta az egyik nagy kedvencem. Sok borssal, szigorúan sósan. A múltkor egy rendhagyó színházi darabon voltam, és a darab negyvenes években ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári receptek, ételek és ötletek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...