A karalábé levelét kidobni vétek, ha ilyen leves készülhet belőle

Azt már tudjuk, hogy számos zöldség levelét nem érdemes kidobni, hiszen sokukból mennyei ételek készíthetőek még. Így van ez a karalábé levelével is, mutatjuk, hogyan lesz belőle eszméletlenül ízletes, egyszerű és laktató krémleves.

Most lehet igazán finom, friss és lédús karalábét kapni a piacon, melyből mennyei töltött fogásokat vagy akár levest is készíthetünk. A zsenge nyári karalábé igazi non plus ultra, hiszen nem csak a fejből, de a levelekből is remek ételeket készíthetünk, csodás pesztó valamint krémleves alapanyag is, a lényeg, hogy a levelek hibátlanok, zöldek és lédúsak legyenek.

fotó: Hering András

Nem tudod, mihez kezdj a karalábé levelével? Íme tejföltől krémes levesrecept, ami tökéletes nyári ebéd lesz!

Amire szükséged lesz: 20 db karalábélevél (vagy 4 db karalábé levelei (kisebbek és nagyobbak)), 5 db újhagyma (zöldjével együtt finomra vágva), 1 gerezd fokhagyma, 1 liter zöldség alaplé, 1 evőkanál olívaolaj, 1.5 dl tejföl (vagy natúr joghurt, növényi főzőkrém), 3 csepp citromlé (friss citromból nyert citrom leve), 1 evőkanál étkezési keményítő (opcionális), só és fekete bors ízlés szerint, 1 szál kapor (díszítéshez)

Vétek kidobni a friss karalábéleveleket. (fotó: Hering András)

A zöldjével együtt finomra vágott újhagymát, fokhagymát kevés olívaolajon megdinszteljük. Megmossuk a karalábéleveleket, levágjuk és kivágjuk a nagyobb, erősebb szárakat, összedaraboljuk, majd hozzáadjuk a dinsztelt újhagymához, pár percig puhítjuk, összefonnyasztjuk.

Ha egy kicsit már összeestek a levelek, felöntjük az alaplével, majd közepes hőfokon, nagyjából 35 percig főzzük a leveleket az alaplében.

Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük a levest, majd hozzáadjuk a tejfölt (tejszínt, joghurtot vagy növényi főzőkrémet), meglocsoljuk pár csepp friss citromból nyert citromlével, fűszerezzük kedvünkre (én egy kevés szerecsendiót is adtam hozzá a són és borson kívül), majd pár perc alatt készre főzzük.

Ha még sűrűbbre szeretnénk a krémlevest, 1 evőkanál étkezési keményítőt keverjünk ki egy evőkanál vízzel, és adjuk a leveshez. Tálaljuk forrón vagy langyosan, szórjuk meg kaporral vagy a maradék finomra vágott karalábélevéllel.

A karalábélevél-krémleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Még több karalábés recept a nyárra:

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tavaszi recepteket is meg kell kóstolnod!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek