Így még sosem kóstoltad a karalábét!

Egy olyan nyári finomságot mutatunk, amely hűsítően hat a nyári melegben, a szemnek is kedves, közben a legelvetemültebb karalábétagadókat is meggyőzi arról, hogy ez a gumós zöldség igenis jó!

Sok olyan zöldség létezik, amit a gyerekek nehezen fogadnak el. A karfioltól és a brokkolitól elhiszem nekik, hogy ódzkodnak. Főzéskor a konyhában ugyanis komoly pukiszag tud képződni, ami nem feltétlenül azt sugallja nekik, hogy ez egy finom falat. De a karalábé nekem sosem volt ez a kategória. Gyermekkoromban imádtam a zsenge, hasábokra vágott darabokat a fogaim között elroppantani, miközben főtt a levesalap, és arra vártunk, hogy végre a lábasba dobhassam a többi zöldséggel együtt. Már a feladat is megtisztelő volt, amit az elsők között rám bíztak a családi konyhánkban.

A nyári, friss, kisebb, roppanós karalábék szinte kiáltanak azért, hogy nyersen fogyasszuk őket. Pár éve, még a nagy lezárások előtt, az egyik külföldi utamon, a repülőn, ahogy szoktam, elolvastam a légitársaság magazinját. Ezekben mindig van egy-két figyelemreméltó, mesterszakácsok által megalkotott recept. Amit találtam, az egy zelleres előétel volt, ennek az emléke villant be, amikor a karalábécarpacciot összeállítottam.

Nincs benne semmi különleges, ha csak az nem, hogy a szép zöld, zsenge leveleket is felhasználjuk a receptben. Pesztót készítünk belőlük, amivel megízesítjük és színezzük a mandolinon hajszálvékonyra szelt, és citromos-olívaolajos-mézes pácban pihentetett karalábét. Ízben és látványban gránátalmamaggal dobjuk fel az üde előételt. E helyett vagy mellett, tehetünk rá még almaszeleteket, kockákat. Mi kellhet még több egy csodálatos nyári napon? Találjatok ki hozzá illő főételeket, vagy szervezzetek egy kerti grillezést, miközben sül a rácson a hal és a zöldség, kínáljátok a vendégeket karalábécarpaccioval!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...