Így még sosem kóstoltad a karalábét!

Egy olyan nyári finomságot mutatunk, amely hűsítően hat a nyári melegben, a szemnek is kedves, közben a legelvetemültebb karalábétagadókat is meggyőzi arról, hogy ez a gumós zöldség igenis jó!

Sok olyan zöldség létezik, amit a gyerekek nehezen fogadnak el. A karfioltól és a brokkolitól elhiszem nekik, hogy ódzkodnak. Főzéskor a konyhában ugyanis komoly pukiszag tud képződni, ami nem feltétlenül azt sugallja nekik, hogy ez egy finom falat. De a karalábé nekem sosem volt ez a kategória. Gyermekkoromban imádtam a zsenge, hasábokra vágott darabokat a fogaim között elroppantani, miközben főtt a levesalap, és arra vártunk, hogy végre a lábasba dobhassam a többi zöldséggel együtt. Már a feladat is megtisztelő volt, amit az elsők között rám bíztak a családi konyhánkban.

A nyári, friss, kisebb, roppanós karalábék szinte kiáltanak azért, hogy nyersen fogyasszuk őket. Pár éve, még a nagy lezárások előtt, az egyik külföldi utamon, a repülőn, ahogy szoktam, elolvastam a légitársaság magazinját. Ezekben mindig van egy-két figyelemreméltó, mesterszakácsok által megalkotott recept. Amit találtam, az egy zelleres előétel volt, ennek az emléke villant be, amikor a karalábécarpacciot összeállítottam.

Nincs benne semmi különleges, ha csak az nem, hogy a szép zöld, zsenge leveleket is felhasználjuk a receptben. Pesztót készítünk belőlük, amivel megízesítjük és színezzük a mandolinon hajszálvékonyra szelt, és citromos-olívaolajos-mézes pácban pihentetett karalábét. Ízben és látványban gránátalmamaggal dobjuk fel az üde előételt. E helyett vagy mellett, tehetünk rá még almaszeleteket, kockákat. Mi kellhet még több egy csodálatos nyári napon? Találjatok ki hozzá illő főételeket, vagy szervezzetek egy kerti grillezést, miközben sül a rácson a hal és a zöldség, kínáljátok a vendégeket karalábécarpaccioval!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...