Karácsonyillat a konyhában? Nekik köszönd!

„Úgy szeretlek édesapám, mint a sót! Meg a rozmaringot, a fahéjat és a szerecsendiót. Ja meg a gyömbért is” - valahogy így hangzana karácsonykor a híres népmese.    

A karácsonyban szerintem az egyik legjobb a karácsonyillat. A fenyő, a fahéj, a szegfűszeg a mézeskalács illata. Amellett, hogy ilyenkor nem ritkán egy pillanat alatt 5 éves korunkig repülhetünk vissza már akár egy levegőbe szippantással, az ünnepi fűszerek bomba ízt adnak a legegyszerűbb sültnek, forró italnak vagy süteménynek is. És még egészségünkre is pozitívan hatnak.

Jöjjön 5 kedvenc karácsonyi fűszerünk, és végre egy olyan téma, aminek nem hízunk már az elolvasásától is 4 kilót.

1. Gyömbér

Az egyik legtipikusabb karácsonyi ízesítő, főleg sütemények, kekszek társa. Gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő, enyhíti az émelygést és hányingert, így ünnepekkor extrán hasznos, mert finom, de csillapítja a túlevés következtében kialakuló teltségérzetet, lenyugtatja teli hasunkat.

Birsalmás gyömbéres tortácska

Ezt a nagyon különleges receptet eredetileg rebarbarával láttam, de télen mi sem kézenfekvőbb, minthogy birsalmás legyen! Nagyon passzol az édes, csípős gyömbérrel! Mindenkinek ...

Gyömbéres keksz - Gingernuts

1996-ban Londonban jártam, és a Trafalgar téri nagy könyvesboltban vásároltam egy süteményes füzetet. http://www.amazon.com/Beautiful-Biscuits-Australian-Womens-Library/dp/0949892106 Ebben ...

2. Fahéj

Kiskorom óta élek-halok érte, és abszolút karácsonyi, bár év közben sem hanyagolom. A téli és ünnepi italok, forralt borok és – főleg az almás - sütik legjobb barátja, de anyum például a bejgli diótöltékébe is rak belőle. De azt tudtátok, hogy étrendedbe illesztve stabilizálja a vércukorszintet, így a 2-es típusú cukorbetegeknek igen hasznos lehet? Ezen kívül antibakteriális hatású, véralvadás-csökkentő, gyulladásgátló, emésztést elősegítő, puffadásgátló, kívülről pedig vérbőséget okoz, így a narancsbőr elleni krémek egyik alkotója. Szórjuk sütink, zabkásánk, kávénk, gyümölcsünk tetejére, és jó lesz nekünk.

3. Rozmaring

Jellegzetes zöld ágacskája karakteres és isteni ízt ad sült húsoknak, paradicsomos olasz ételeknek, de krumplis fogások mellé vagy sütemények fűszereként is remek. Azt is kimutatták, hogy bizonyos húsok magas fokon való sütésekor, grillezésekor, ún. heterociklikus aminok keletkeznek, melyek a nyers húsban nincsenek jelen. Ezek közül néhány rákkeltő lehet, a rozmaring pedig ezek mennyiségét csökkenti. Az emésztést is könnyíti, levelei görcsoldóak, baktériumölők, jó a köszvény ellen, olaja pedig memóriaserkentő, és lassítja a hajhullást.

Sütőtökös csirkenyárs

Végre sütőtökszezon. Van egy kedvenc receptünk, a családból csak anya és én szeretjük, fokhagymás sült csirkecomb rozmaringos-szalonnás-tejszínes sütőtökraguval (recept hamarosan). ...

Szaftos, lusta pulyka

Lusta pulyka: tulajdonképpen a készítője lenne a lusta, de az én vagyok...így inkább hárítani szoktam. Amikor nagyon időszűkében vagyok, előszeretettel sütöm ezt. Szinte ...

4. Szerecsendió

Menjen a vajas-krémes krumplipürébe, a hagymalevesbe vagy mézeskalácsba, hiszen különleges, csípős, nagyon erőteljes aromája van, de használatával magunknak is jót teszünk, mert jó baktérium- és gombaölő, élénkíti az emésztést, a keringést, hasmenés esetén tejbe cseppentve kiváló, támogatja a máj kiválasztását, azonban nagyobb mennyiségben kábító, mámorító, sőt toxikus is lehet.Olaja főleg reuma és izomfájdalmak csökkentésére jó, meghűlés esetén pedig bedörzsölőként használják.

Szerecsendiós karaj

A rohanós hétköznapok ideális étele.  5 perc alatt  előkészíthető a többi már a sütő dolga. Nagyon kellemes íze lesz a füstölt sajttól és a szerecsendiótól. Készíthetjük ...

5. Szegfűszeg

Na, ha valaminek karácsonyillata van, akkor az a szegfűszeg. A mézeskalácsok lelke, ha narancsba tűzködjük, akkor pedig az ovis emlékeink is előtolulnak. Szórhatjuk fahéjjal forralt borba, puncsba, bóléba, de adhatjuk gyümölcsös mártásokhoz, süteményekhez, sült húsokhoz is. Kicsit csípős, erős hatóanyaga antibakteriális, parazitaellenes hatású, fogfájás esetén elszopogatva-rágva fájdalomcsillapít, jó a szájszag ellen, de a gyomor erősítésére és bélproblémákra is kitűnő.

Omlós mézeskalács

Tavaly karácsonyra kaptam ezt a receptet, mégpedig rendhagyó formában! Egy nagy dobozban rejtőzött a kézzel írott recept, minden hozzávaló gondosan kimérve kis üvegekben, mézeskalács ...

(via Huffingtonpost)

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...