-
1.
Karácsonyi vegyes halászlé
Dávid, kreatív multimédia-tervező: sok-sok évig rendeltük, majd nővérem barátja főzte, de a tavalyi Covid változtatott a helyzeten, nővéremék nem tudtak hazajönni Angliából, így rám hárult a feladat, hogy halászlé legyen az ünnepi asztalon. Előtte párszor kísérletezgettem, elolvastam a szakirodalmat, végül ez a verzió került az asztalra, házi gyufatésztával. Hamar elfogyott, idén dupla adag készül!
-
2.
Töltött káposzta gazdagon Grétitől
Gréti, kreatív tartalmi menedzser: töltött káposztát minden évben készítek, nagymamám után szabadon, de szigorúan szabolcsiasan, paradicsommal. A töltelékbe egy kis bacon, a szószba friss paradicsom és paprika kerül. Édeskáposztába csavarom a húsos keveréket, a hatalmas lábast viszont vágott savanyúval és sokféle füstölt husival rakom tele. Egy-két nappal korábban főzöm, másnap átrottyantom, így lesz tökéletes a bevetés napján!
-
3.
Diós és mákos bejgli élesztős tésztából
Béla, lapigazgató: nálunk a karácsonyi menü mindig összetett és változatos. Végiglátogatjuk a családot, és mindenhol van egy közös ebéd vagy vacsora. Vannak fix elemek, és mindenki készül valami újdonsággal is. A diós és mákos bejgli mindenhol kötelező elem, a többi pedig meglepetés...
-
4.
Az eredeti finn lazacleves (lohikeitto)
Andris, főszerkesztő: mivel az örök klasszikust, a halászlevet előttem már Dávid stoppolta (hozzáteszem, hogy teljesen jogosan), ezért az én idei ajánlatom a finn lazacleves lett, amit idén készítettem el először, és mondhatni fantasztikus ízélményt hozott.Kicsit lelkiismeret-furdalásom is van (sicc) a halászlé miatt, de a lohikeitto (a finn lazacleves eredeti elnevezése) egy izgalmas fogás lehet a tradicionális magyar karácsonyi ételek mellett, hiszen a szálkamentes lazacfilével készülő leves rendkívül gazdag, krémes, és hihetetlenül kiadós.
-
5.
Tatár beefsteak magyarosan
Lilla, szerkesztő-riporter: mióta az eszemet tudom, mindig készül nálunk tatár karácsonykor. Ráadásul jó pár éve én is készítem, így még nagyobb élmény, hiszen évről évre hozzáadok egy titkos hozzátevőt, amit senkinek nem árulok el.
-
6.
Tökéletes zserbó
Csilla, szerkesztő-riporter: nem sokszor készül nálunk zserbó, karácsonykor viszont sosem marad ki, anyukám minden évben megsüti. Én azt szeretem, ha kicsit jobban megpuhítja a lekvár, gyerekkori karácsonyaim egyik kedvenc pillanata pedig az volt, amikor az olvadt csoki után maradt tálat én „tisztíthattam" ki.
-
7.
Rántott pontypatkó
Flóra, kreatív multimédia-tervező: mindenki óriási halfan nálunk. Nagymamám elég válogatós, de ezt még ő is imádja csiborászni. Másnap hidegen is toljuk. 5 évesen letörtem a patkó egyik végét, és egyben benyeltem. (Nem tudtam, hogy az egy bazi nagy szálka, és már akkor is habzsoltam az ételeket.) Keresztbeállt a torkomon, de apukám lenyúlt, és kiszedte.
-
8.
Hagyományos isler
Benedek, szerkesztő-újságíró: az isler nálunk már pár éve elmaradhatatlan része az ünnepi menü süteményszekciójának. Szigorúan piros bogyós (idén már házi készítésű) lekvárral, roppanós étcsokiköpennyel készül a legomlósabb aprósütemény, ami általában már 24-e délután majdnem teljesen elfogy.
-
9.
Chilis forró csokoládé
Petra, multimédia rovatvezető: nálunk az a szokás alakult ki az utóbbi 5-6 évben, hogy a 24-i menüsor az én reszortom. Idén a skandináv konyhára szavaztam. Ami kötelező kör, hogy a vacsora és az ajándékozás után csinálok forró kakaót (esteleg forró csokit), és megnézzük a Holiday-t vagy az Igazából szerelmet. De lehetőleg mindkettőt. Egymás után.
-
10.
Egyszerű ünnepi pulykacomb
Zsófi, social media menedzser: nálunk a karácsony elmaradhatatlan fogása a nagyim által készített pulykacomb, amit gyerekként csak barna husiként követeltem. Utánozhatatlan, kívül ropogós, belül pedig szaftos és omlós.
-
11.
Vegán mézeskalács
Dóri, marketing menedzser: apu halat süt és halászlevet gyárt a Túrban fellelhető aktuális fogásból és pontyból, anyu készíti az elmaradhatatlan hideg majonézes és ecetes krumplisalátát, az asztalt szilvás pulykatekercset és mákos, diós bejglit az idei termésből. Én a további sütiket, újdonságokat, tojáslikőrt, mézeskalácsot készítem.
-
12.
Diós bundában sült hal paradicsomos zöldségkörettel
Sára, receptszerkesztő: a rántott hal nálunk mindig tipikus fogás az asztalon szenteste. Mindenki imádja, mert ropog és isteni. Házi majonézzel az igazi és egy kis krumplisalátával. Mindig másféle halból készítettük, de két éve a ponty a nyerő már. A fej utáni első szelet, a királyszelet nem tartalmaz szálkát, így ez mindenkinek bejött.
-
13.
Dió-csokoládés kocka
Fanni, gyakornok: anyukám már gyerekkorunk óta készít nekünk a sok nehéz fogás mellé diós-csokis kockát. Minden évben elfogy az asztalról, egyszer viszont az egész tepsi megmaradt. Szomorú karácsony volt, a család lebetegedett, ágynak dőlt. Emlékszem a pillanatra, amikor jobban lettem, és kimerészkedtem a spájzba, hogy lopjak egy szeletet. Szomorúan vettem tudomásul, hogy az előző napokban helyettünk a hangyák jártak rá, így a kukában landolt az egész.
-
14.
Fokhagymás-velős pirítós
Brigi, fejlesztési projektmenedzser: számomra a karácsony az évnek azon időszaka, amikor nem azért eszel, mert éhes vagy, hanem mert folyamatosan mindenféle csodás ételeket raknak eléd. Anyukám szenteste előételnek velős pirítóst szokott csinálni, amivel egyébként 1-2 szelettel jól lakom, de utána nincs apelláta, enni kell a levesből, a főételből és a süteményekből is. És hiába fekszem le úgy, hogy azt gondolom, én soha többé nem eszek, reggel megérzem a friss a pirítós illatát, és már robogok is ki, hogy az előző estéről megmaradt velőt reggelire betoljam.
-
15.
Omlós krémes Tésztásfültől
Juci, senior szerkesztő, olvasószerkesztő: nálunk anyukám krémese a legtipikusabb karácsonykor, ez mindig elkészül. Kiskoromban azért jegyeztem meg, mert SZALALKÁLÉS lapokból készül (anyukám így mondja, é-vel i helyett), a receptet meg még a keresztmamájától hozta. Fél napnyi meló, a lapok külön-külön való megsütése, aztán 4 perc alatt elfogy. Megéri? Meg.
-
16.
Franciasaláta házi majonézzel
Ildi, szerkesztőségi koordinátor: a szokásos karácsonyi ételek mellett, mint halászlé, rántott hal, párolt káposzta és bejgli nagy kedvenc nálunk a franciasaláta. Szigorúan fehérrépa nélkül készíti a tesóm. Egy másik elmaradhatatlan fogás a narancssaláta is: felkarikázzuk a gyümölcsöt és megcukrozzuk, isteni kiegészítője a menünek, anyukám készíti. A másnapi töltött káposzta sem hiányozhat!
-
17.
Rántott patisszon remulád mártással
Viki, felelős szerkesztő: kevés olyan családot ismerek, mint a miénk, ahol a karácsonyi menüsornak semmi köze az ünnepi fogásokhoz, nálunk a legnagyobb kedvencek kerülnek a családi asztalra, még a sütemény is - ami az én reszortom - távol áll a bejglik és zserbók világától. Patisszon nélkül nincs ebéd, aminek a különlegessége, hogy anyukám valahonnan beszerzi ezt a nem éppen téli alapanyagot.
-
18.
Diós guba vaníliasodóval
Gábor, kreatív multimédia-tervező: karácsonykor anyukám mindig kétféle gubát készített, egy mákosat és egy diósat, hogy mindenki tudjon enni a kedvencéből. Nagyjából 10 éve elkészítettem az én diós verziómat is, ami annyira ízlett a családnak, hogy onnantól kezdve rám hárult a karácsonyi gubakészítés reszortja.
*Elindult a Nosalty Ünnepi Receptversenye, keressük az idei karácsony legizgalmasabb receptjeit!*
Legyél Te az Ünnepi fogások inspirációs forrása! 2021. december 8. és 2022. január 7. között töltsd fel kedvenc ünnepi fogásod receptjét akár az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerj egy Philips konyhai mixert, vagy a Nosalty csomagok egyikét!