A karácsonyi receptek gyakran csak egy étkezésre fókuszálnak, csak egy alkalommal akarnak nagyot szólni, valamit mutatni a családtagoknak és a vendégseregnek. Ami azért is nagyon előnytelen, mert mindezek mellett a karácsony egy olyan ünnep, ahol sokkal nagyobb hangsúlyt kéne fektetnünk a konyhában a praktikumra, hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat, és a maradékmentésre, amivel a pazarlás mértékét és a költekezést is csökkenthetjük. Vegyünk be hát az idei repertoárba olyan karácsonyi recepteket is, amelyek több alkalommal is képesek helytállni, multifunkciósan bevethetőek akár több étkezés során is.
Nézd meg galériánkban a multifunkciós karácsonyi recepteket!
4 multifunkciós karácsonyi recept, amiből több fogás is kijön
Húsleves
A maradékmentés királynője bármelyik évszakban és bármilyen alkalommal, kérdés nélkül a húsleves. A benne puhára főtt zöldségek, a maradék húscafatok, sőt, még a csont is szerepet játszhat egy sor másik fogás elkészítése során. A répa, fehérrépa landolhat majonézes franciasalátában, az el nem fogyasztott hússzeletek mellé készítsünk gyors meggymártást, esetleg főzelékre fektetve tálaljuk, ha a nagy ünnepnek már vége, de a boltok még zárva tartanak.
Halászlé-harcsapaprikás
A maradék halászlé (bár ez nem egy gyakori dolog), pontosabban a halhús és a lé egy része landoljon túrós csusza vagy nokedli mellett, és meg is van a csalós harcsapaprikásunk. Ugyanígy a paprikás felhígítva bármikor válhat átverős lévé. Persze, ha nem akarunk ennyire barbárkodni az étellel, elég, ha közös alapot készítünk a két ételnek, az egyiket hígabbra, a másikat sűrűbbre hagyva. Egy főzés, két fogás – jó, mi?
Töltött káposzta
Előfordulhat, hogy a hatalmas vájdling káposztából a napok alatt szépen-lassan elfogynak a töltelékek, az ottmaradt apróhoz pedig már senkinek nem fűlik a foga. Húzzuk fel a maradványokat némi vízzel vagy alaplével: sűrűbbre hagyva székelykáposztát, hígabban pedig korhelylevest kaphatunk. Pontosabb mindkét fogás könnyített verzióját, de a két ünnep közti pangásban mindegyik jólesik majd.
Pörkölt
Talán nem a legkarácsonyibb receptek egyike, azonban egyszerű és elronthatatlan – így előfordulhat, hogy jobb híján előhúzzuk karácsonykor is a pörköltet. Tegyünk így, ha szeretnénk megkönnyíteni a saját dolgunkat: nemcsak egy, de több napra is. A maradék húsból ugyanis készülhet például húsos tészta, de hortobágyi palacsinta is.
Mentsd el ezeket a recepteket karácsonyra:
Hortobágyi palacsinta egyszerűen
Egyik klasszikus kedvencünk a hortobágyi palacsinta, ami tökéletes része lehet a vasárnapi ebédnek.
Az eredeti erdélyi töltött káposzta
Erdélyben a töltött káposztának szinte minden családnál megvan a maga külön készítési, ízesítési módja, megszámlálhatatlan változata létezik, ahogy Magyarországon is. A közös ...
Csípős harcsapaprikás kapros túrós csuszával
A harcsapaprikás egy egészen kiváló pörkölt fajta, aminek igazán jól áll a pikáns ízvilág. A tejfölös habarástól kellemesen krémessé válik, amihez köretnek a kapros túrós ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a receptek jól fognak jönni, ha eljön karácsony: