3 dolog, amit tudnod kell a karácsonyi pluszkilókról

Teljesen normális, ha az ünnepek alatt kicsit engedsz a gyeplőn, és megengedsz magadnak néhány kalóriadúsabb fogást, ami miatt felszaladhat rád néhány kiló. Most elárulunk néhány dolgot, amit tudnod kell az ünnepek alatt felkúszó fölöslegről.

A karácsony nemcsak a gyönyörű fenyőfáról és az ajándékokról szól, de a finomabbnál finomabb falatokról is. Természetes, hogy ilyenkor még a legtudatosabban táplálkozók is megengednek maguknak egy két „csaló” fogást, ami egyébként nem férne bele a menüjükbe. Ennek következtében ilyenkor felszaladhat ránk néhány kósza kiló. De mégis mit érdemes tudni a karácsonyi pluszkilókról?

3 dolog, amit tudnod kell a karácsonyi pluszkilókról

Hány kilóról is beszélünk átlagosan?

Bár sokan azt gondolhatnánk, hogy általában 5 kilónál is többet szednek fel átlagosan, valójában sokkal kevesebbet. Egy, a New England Journal of Medicine szaklapban közzétett tanulmány szerint az emberek az ünnepek alatt valójában csak 1-2 pluszkilót szoktak felszedni. A szakértők szerint a legtöbben annyira félnek a karácsonyi pluszkilóktól, hogy sokkal tudatosabban állnak az ünnepi étkezésekhez.

Felejtsd el a mérleget!

Bár ezt már sokszor mondtuk, de az, hogy mennyit mutat a mérleg, rengeteg mindentől függ. Nem kell rögtön azt feltételezni, hogy zsírt szedtél fel magadra, hiszen előfordulhat, hogy csak a vizet tartja vissza a szervezeted.

Általában ilyenkor nemcsak az ételfogyasztás ugrik meg, de az alkoholfogyasztás is, illetve kevesebbet alszol, és a sófogyasztásod is nőhet. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az anyagcseréd felboruljon. A legjobb, ha az ünnepek után visszatérsz megszokott a napi rutinodhoz és étkezési szokásaidhoz.

Ne eddz többet!

A szakemberek azt mondják, fölösleges karácsonykor többet mozogni, mint amihez hozzá vagyunk szokva, hiszen a fogyás 80 százalékban az étkezéstől függ, és csak 20 százalékban van rá hatással a sport. Persze ez nem azt jelenti, hogy felejtsd el a mozgást, csupán annyit, hogy ne várj tőle csodát!

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...